Cono Sur dąży do przestrzegania zintegrowanej polityki zarządzania, obejmującej zobowiązania związane z prawem pracy, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz zarządzaniem miejscem pracy. Filozofia marki skupia się również na dbałości o stałą rozbudowę kodeksu postępowania Concha y Toro oraz wdrażania innych dobrych praktyk – w tym m.in. BSCI (Business Social Compliance Initiative), prowadzących do maksymalnej poprawy warunków działalności.
1998-2000
W winnicach Cono Sur konwencjonalne rolnictwo zostaje zastąpione zintegrowanym systemem zarządzania, sprzyjającym wykorzystaniu naturalnych alternatyw dla nawożenia, prewencji oraz zwalczania groźnych chorób i szkodników.
2002
Cono Sur jako pierwsza winiarnia w Ameryce Południowej otrzymuje podwójną certyfikację ISO: ISO 9.001 dla procedur zapewnienia jakości i ISO 14.001 dla polityk środowiskowych.
2006
Cono Sur uzyskuje certyfikat Clean Production Agreement, będący wspólną inicjatywą chilijskiego rządu oraz Chilean Wine Corporation.
2007
Posiadłości w Leyda i Peralillo (prowincja Colchagua) otrzymują certyfikację ekologiczną. W tym samym roku Cono Sur staje się pierwszą winiarnią na świecie, która otrzymuje status dostawy CarbonNeutral®.
2008
Dzięki współpracy z Instytutem Ekologii i Różnorodności Biologicznej (EBI), zlokalizowanym w winnicach Campo Lindo (Dolina San Antonio), Cono Sur inicjuje projekt "Wina, zmiany klimatu i różnorodność biologiczna".
2009
Zrównoważona działalność zostaje poszerzona o nowy obszar. Firma wprowadza butelki o niższej wadze, co pozwala na obniżenie poziomu spalania podczas transportu, a w efekcie – zmniejszenie generowanego śladu węglowego. Cono Sur otrzymuje certyfikację ISO 14.064.
2010
Cono Sur, jako pierwsza w obu Amerykach oraz trzecia na świecie winiarnia, zostaje wyróżniona certyfikatem ISO 14064-1, co plasuje ją na pozycji lidera w dziedzinie ochrony środowiska. Nominacja została uzyskana za pośrednictwem CEMARS.
2011
Winnice i fabryka Cono Sur zostały wyróżnione tytułem Green Company of the Year 2011, przyznanym w rankingu Green Awards autorstwa brytyjskiego magazynu Drinks Business.
2012
Cono Sur staje się pierwszą wytwórnią win w Ameryce Południowej, która spełnia wszystkie warunki narzucone przez wymagający kodeks postępowania BSCI (Business Social Compliance Initiative).
2013
Cono Sur spełnia wymogi trzech obszarów Krajowego Kodeksu Zrównoważonego Rozwoju.
2014
Cono Sur uzyskuje certyfikację międzynarodowych norm: ISO 50.001 (Zarządzanie energią) oraz OHSAS 18.001 (Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy).
2015
Cono Sur uzyskuje certyfikat Czysta produkcja dla posiadłości i wytwórni win Santa Elisa.
2016
Centrum Zrównoważonego Rozwoju Biznesu Uniwersytetu Adolfo Ibáñez, SOFOFA oraz Capital Magazine ogłaszają nominacje do nagrody Corporate Sustainability Award 2016. Winiarnia Cono Sur otrzymuje wyróżnienie w kategorii ochrony środowiska.
2017
Cono Sur to pierwsza winiarnia, która otrzymała Złoty Medal w dziedzinie efektywności energetycznej od chilijskiego Ministerstwa Energii.
Social Media
Kontakt
Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.