Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
14 maj 2025

Wiosenne Risotto z Zielonymi Warzywami i Białym Winem

Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia – także nasza kuchnia! Po zimowych, cięższych potrawach, wreszcie przychodzi pora na coś świeżego, lekkiego i kolorowego. Dziś zapraszamy Cię na risotto z zielonymi warzywami i białym winem – kremowe, pachnące cytryną, z chrupiącymi szparagami i słodyczą groszku. Idealne na leniwy, wiosenny wieczór lub lunch na tarasie - w towarzystwie wina Cono Sur!

Wiosenne Risotto z Zielonymi Warzywami i Białym Winem

Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia – także nasza kuchnia! Po zimowych, cięższych potrawach, wreszcie przychodzi pora na coś świeżego, lekkiego i kolorowego. Dziś zapraszamy Cię na risotto z zielonymi warzywami i białym winem – kremowe, pachnące cytryną, z chrupiącymi szparagami i słodyczą groszku. Idealne na leniwy, wiosenny wieczór lub lunch na tarasie - w towarzystwie wina Cono Sur!

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g ryżu arborio (typowego do risotto)
  • 1 mała szalotka lub 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Reserva Sauvignon Blanc
  • 500–600 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 1/2 małej cukinii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • Skórka z cytryny (najlepiej ekologicznej)
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Świeży tymianek lub mięta – do podania

Przygotowanie


Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końce i pokrój je na 2–3 cm kawałki. Cukinię pokrój w półplasterki. Groszek, jeśli mrożony – przelej wrzątkiem i odstaw.
W rondlu rozgrzej oliwę lub masło. Zeszklij drobno posiekaną szalotkę, po chwili dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć. Wsyp ryż, dokładnie wymieszaj, aż lekko się zeszkli. Wlej białe wino – będzie syczeć, parować i pachnieć cudownie. Gotuj, mieszając, aż płyn niemal całkowicie odparuje.
Następnie zacznij dodawać gorący bulion chochelka po chochelce. Po każdym dodaniu mieszaj, aż ryż wchłonie płyn – to esencja risotto. Ten proces potrwa ok. 18–20 minut. Po 10–12 minutach gotowania ryżu, dorzuć szparagi, cukinię i groszek. Gotuj razem, aż ryż będzie al dente, a warzywa miękkie, ale wciąż jędrne. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij z ognia. Dodaj parmezan, odrobinę masła (jeśli lubisz ultra kremowe) i startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj od razu, posypane świeżymi ziołami i – jeśli masz ochotę – jeszcze jedną łyżką parmezanu. Świetnie smakuje z kieliszkiem tego samego Cono Sur, które dodałeś do risotto.

Tip:

Nie bój się eksperymentować! To risotto kocha:

  • bób (zamiast groszku),
  • rukolę (dodaną na końcu dla pikantnej nuty),
  • szpinak baby (delikatnie wmieszany tuż przed podaniem).


Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.