Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
07 wrzesień 2021

Wino i jedzenie: Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon niepodzielnie króluje pośród win: to właśnie tę odmianę spożywa się najczęściej na świecie. Jak łączyć go z jedzeniem, by wydobyć pełnię jego potencjału?

Cabernet Sauvignon – numer 1 na świecie

Cabernet Sauvignon nie ma sobie równych pod względem światowej konsumpcji czerwonych win. Wyjątkowość doświadczenia jego degustacji wynika między innymi z wysokiej koncentracji tanin – związków obecnych w najtwardszych częściach kiści winogron oraz drewnianych beczek, w których się je przechowuje. Taniny odpowiadają za głęboki kolor czerwonego wina, a także za charakterystyczny „aksamit” – uczucie szorstkości na języku i podniebieniu występujące tuż po degustacji. Dodajmy do tego wyrazisty, złożony aromat z wyczuwalnymi nutami śliwki, maliny, czekolady i liści wanilii: przed nami wino, któremu nie sposób się oprzeć.




Na przestrzeni lat Cabernet Sauvignon stał się jednym z najbardziej znanych i najczęściej wybieranych win na świecie, a jego wytwarzanie zajmuje 5% światowej produkcji wina. Być może i Ty należysz do szerokiego grona jego miłośników, a może rozsmakowałeś się w nim dopiero niedawno? Niezależnie od reprezentowanej przez Ciebie opcji – przyda Ci się wiedza na temat łączenia Cabernet Sauvignon z jedzeniem.

Cabernet Sauvignon i czerwone mięso – para idealna

To duet, który sprawdza się zawsze: sekretem udanej kombinacji jest tu wysoka zawartość tłuszczu w mięsie, łagodzącego uczucie ściągnięcia w ustach po wypiciu wina. Cabernet Sauvignon pasuje szczególnie dobrze do grillowanych i pieczonych mięs o wyrazistym aromacie – takich, jak wołowina lub jagnięcina; mile widziane będzie tu doprawienie potrawy hojną szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Cabernet Sauvignon świetnie smakuje także w towarzystwie potraw takich, jak wątróbkowe pâté, klopsiki mięsne czy pieczeń z kaczki podana z ziemniaczanym puree i sałatkami.

Cabernet Sauvignon i sery

Jeśli lubisz próbować nowych rzeczy i szukasz alternatyw dla posiłków na bazie mięsa, butelka dobrego Cabernet Sauvignon – np. Cono Sur Bicicleta – podana z klasyczną deską serów i orzechów jest doskonałym punktem wyjścia. Powinny znaleźć się na niej twarde, dojrzałe sery o wysokiej zawartości tłuszczu: gouda, cheddar, parmezan.




Cabernet Sauvignon i słodkie przekąski

Pójdźmy jeszcze dalej: wytrawne wino i słodycze nie należą do najbardziej oczywistych połączeń, lecz gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao tworzą z Cabernet Sauvignon zaskakująco harmonijne połączenie. Wspomniane wyżej orzechy – włoskie, arachidowe, migdały – to kolejne produkty bogate w tłuszcz, które świetnie komponują się z bohaterem naszego tekstu; można podać je do aperitifu lub jako samodzielną przekąskę.

W ofercie Cono Sur Cabernet Sauvignon występuje w kilku seriach, a każda z nich ma swój niepowtarzalny charakter i niesie ze sobą odmienne wrażenia smakowo-aromatyczne. Wypróbuj różne ich kombinacje z proponowanymi przez nas produktami i znajdź swoje ulubione połączenie!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.