Przygotowania do zbiorów zbiegły się w czasie z wybuchem globalnej pandemii. Niespotykane dotąd restrykcje, niepewność o dalszy rozwój sytuacji, konieczność wprowadzenia rygorystycznych procedur bezpieczeństwa – wszystko to postawiło zespół Cono Sur w wyjątkowo trudnej sytuacji. Co więcej, na przełomie stycznia i lutego w Chile wystąpiły niezwykle obfite ulewy, które przez pewien czas zagrażały prawidłowemu dojrzewaniu winogron. Dzięki dobremu przygotowaniu merytorycznemu, zimnej krwi i podejmowaniu szybkich, stanowczych decyzji team Cono Sur z sukcesem przezwyciężył wszystkie przeszkody – dziś, w połowie roku 2021, można uznać zbiory za zakończone z pełnym sukcesem.
Wiosna 2020 była chłodna, szczególnie w dolinach nadmorskich. Lokalne przymrozki w dolinach Casablanca i Colchagua – zwłaszcza w posiadłości Peralillo – spowodowały utratę części owoców. Na pozostałych obszarach temperatury również były relatywnie niskie, lecz w granicach normy; grona rozwijały się tam zgodnie z oczekiwaniami.
Pogoda na początku lata również nie odbiegała od prognoz, ale niespodziewane styczniowe ulewy spowodowały znaczne obniżenie temperatury. Na szczęście nie wpłynęło to znacząco na jakość owoców; spadki wielkości plonów spowodowane załamaniem pogody wystąpiły jedynie miejscowo, co nie przełożyło się na znaczące straty w skali całej uprawy Cono Sur. Chłodne lato umożliwiło powolne dojrzewanie winogron, co przełożyło się na dobrą kwasowość oraz balans zawartości cukru i alkoholu w gotowym winie. To dzięki temu możemy delektować się świeżymi, delikatnymi winami pełnymi owocowych nut.
Jeśli chodzi o odmiany białe, otrzymaliśmy wyraziste, lecz delikatne wina o świeżym, intensywnym aromacie i doskonałej kwasowości. Pierwsze butelki trafiły już do sprzedaży. Co do odmian czerwonych – dzięki umiarkowanym temperaturom grona nie były przejrzałe, a poziom cukru, tanin i antocyjanów rozwijał się harmonijnie. Efektem są niezwykle intensywne, owocowe w aromacie wina, o zbalansowanej kwasowości, pełne miękkich tanin.
2021 w Cono Sur to dobry rok zarówno dla białych, jak i czerwonych win. Ich smak będzie przypominać o ciężkiej pracy podczas tych wyjątkowych zbiorów – i właśnie za ów smak najlepiej zapamiętamy ten rocznik.