Seria dziewięciu win Cono Sur Reserva Especial obejmuje różnorodne gatunki, od rześkiego Rieslinga po głębokie, treściwe Carmenere. Wszystkie wina mają jednak wspólny mianownik, a jest nim jakość z najwyższej półki. Nowy branding Reserva Especial sygnalizuje konsumentom ową jakość: elegancki design etykiet podkreśla przynależność serii do segmentu premium, a ich niebanalny kolor przykuwa uwagę i dodatkowo zachęca do bliższego zapoznania się z ofertą Cono Sur.
Różnorodność chilijskiej natury to główna inspiracja twórców serii Reserva Especial; warunki geograficzne Chile stanowią bowiem unikat na skalę całego świata. Kraj posiada 4000 km linii brzegowej, a na całej długości terenu rozciąga się masyw Andów. Niemal każda z chilijskich winnic charakteryzuje się innym klimatem. Dzięki temu w Chile da się uprawiać rozmaite szczepy winorośli – a co najważniejsze, maksymalnie wykorzystać potencjał każdego z nich.

Obszar doliny Limari – najbardziej wysuniętej na północ posiadłości Cono Sur – zbliża się do granic pustyni Atacama. Jak łatwo się domyślić, powietrze jest suche, a w okresie zbiorów praktycznie nigdy nie pada. Mineralne gleby gliniaste stwarzają tu znakomite warunki pod uprawę szczepu Syrah.
Dolina Casablanca, położona w środkowej części kraju, sąsiaduje z wybrzeżem Oceanu Spokojnego i podlega oddziaływaniu prądu Humboldta, który obniża temperaturę powietrza o dobre kilka stopni. Duża wilgotność wywołuje poranne mgły. Warunki te umożliwiają optymalne, niezbyt szybkie tempo dojrzewania gron odmian białych: Chardonnay, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc .
Podobną odległość od Pacyfiku zachowuje dolina San Antonio, choć dzięki dobrej ekspozycji na słońce dni są tu cieplejsze. Intensywne nasłonecznienie umożliwia pełne dojrzewanie gron Pinot Noir, wymagających przecież specjalnego traktowania; klimat doliny San Antonio zapewnia im wszystko, czego potrzebują.
Sąsiednia dolina Maipo to już tereny górskie, często przyprószone śniegiem, który topniejąc nawadnia glebę. Ziemia jest także bogato zmineralizowana, a zawarte w niej składniki odżywcze pozwalają na uprawę tryskających zdrowiem i aromatem gron Cabernet Sauvignon.

Im dalej na południe Chile, tym bliżej do strefy podbiegunowej: w najniżej położonych winnicach, choć świetnie nasłonecznionych, panują umiarkowane temperatury. Ciemne, gliniaste ziemie doliny Chacapoal zaznaczają swój wpływ w intensywności aromatu gron Carmenere. Dolina Colchagua jest jej swoistym negatywem: tutejsze jasne gleby pumeksowe są znakomitym podłożem pod uprawę szczepu Merlot.
Najdalej na południe sięga dolina Bio-Bio, chłodna i wilgotna – to jeden z nielicznych chilijskich terenów niewymagających sztucznego nawadniania. Świeżość klimatu doliny Bio-Bio znajduje odzwierciedlenie w żywym, orzeźwiającym Rieslingu.