Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
13 listopad 2022

5 faktów na temat pracy sommeliera, które warto znać

Czym zajmuje się sommelier? Jak zdobyć uprawnienia do wykonywania zawodu? Dowiedz się więcej na ten temat!

Kim jest sommelier?

Sommelier to osoba odpowiadająca za wine pairing, czyli odpowiedni dobór win do poszczególnych dań z menu, oraz serwowanie trunków gościom restauracji, wine barów czy winnic. Mianem tym określa się niekiedy także specjalistów z dziedziny winiarstwa, posiadających kierunkowe kwalifikacje i biorących udział w organizacji branżowych wydarzeń.

Jaki jest zakres obowiązków sommeliera?

Sommelier współpracujący z danym lokalem odpowiada za bieżące zaopatrzenie i prawidłowe przechowywanie win - zarówno w butelkach, jak i tych sprzedawanych na kieliszki - a także współpracuje z szefem kuchni w zakresie budowy menu. Ważną częścią pracy sommeliera jest obsługa gości: specjalista dba o wybór odpowiedniego szkła, temperaturę i dekantację wina, doradza i opowiada o walorach serwowanego trunku.

Dowiedz się więcej na temat zasad serwowania wina:

3 mity na temat serwowania wina

Temperatura serwowania a temperatura degustacji wina

Jak chłodzić wino?

Jak zostać sommelierem?

Podstawą kwalifikacji zawodowej jest ukończenie dedykowanego kursu zakończonego egzaminem i wydaniem dokumentu potwierdzającego zdobyte kompetencje. W Polsce organizacją kursów tego typu zajmują się m.in. Stowarzyszenie Polskich Sommelierów, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów lub HoReCa Management Academy. Na kilku polskich uczelniach można ukończyć także kierunkowe studia podyplomowe. Wiedzę akademicką warto pogłębiać na własną rękę poprzez lekturę literatury i prasy branżowej, wizyty w winnicach, uczestnictwo w warsztatach sommelierskich, konferencjach i targach winiarskich.




Gdzie pracują sommelierzy?

Poza wymienionymi wyżej lokalami gastronomicznymi i winnicami sommelierzy zajmują się handlem hurtowym i detalicznym, prowadzeniem szkoleń i imprez degustacyjnych, organizacją wydarzeń branżowych oraz edukacją przyszłych kolegów po fachu. Wielu sommelierów para się również publicystyką i współtworzeniem katalogów win.

Dlaczego warto zostać sommelierem?

Zawód sommeliera poszerza horyzonty i stwarza duże możliwości w zakresie poznawania interesujących miejsc oraz ludzi o podobnych zainteresowaniach, chętnych do wymiany doświadczeń. Praca w ekskluzywnych lokalach - restauracjach fine dining, wielogwiazdkowych hotelach, kasynach itd. - wiąże się ponadto z adekwatnymi do ich poziomu zarobkami powiększanymi poprzez napiwki, sięgające zwyczajowo 10-15% ceny wyserwowanego wina.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.