Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
31 październik 2021

Jak dobrać wino do wegańskich dań?

Wegańskie wina Cono Sur świetnie komponują się z różnorodnymi daniami wykonanymi ze składników roślinnych. Sprawdź nasze proponowane połączenia i wybierz swoje ulubione!



Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie: szacuje się, że obecnie w skali globalnej już jedna na sto osób odżywia się roślinnie. Niemal każdy produkt wytwarzany tradycyjnie z zastosowaniem produktów odzwierzęcych ma już swój wegański odpowiednik. Nie inaczej jest w przypadku wina – Cono Sur oferuje w ramach swojej linii Organic wina wykonane wyłącznie ze składników roślinnych.

Jak dobrać wino do wegańskich dań?

Komponując wegański posiłek z winem należy kierować się ogólnymi zasadami wine pairingu, a więc podążać ku zbalansowaniu poziomu słodyczy, kwasowości, cierpkości, barwy i konsystencji jedzenia i napoju.

Jeżeli podajemy danie bogate w aromaty ziół i przypraw, najlepiej zrównoważyć je winem o niskiej zawartości tanin, które nie wyostrzy nadmiernie smaków i nie wywoła goryczy na podniebieniu. Optymalnym wyborem będą tu Cabernet Sauvignon, Carmenere lub Syrah.

Czerwone wina świetnie pasują także do dań złożonych z warzyw strączkowych, grzybów, pochodnych soi lub seitanu, które często przygotowywane są w podobny sposób, jak mięso.

Jeśli natomiast szukamy pary do duszonych warzyw lub sałatek doprawionych sokiem z cytrusów, wybierzmy wino lekkie, owocowe, które delikatnie orzeźwia wraz z każdym łykiem – takie, jak Sauvignon Blanc.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.