Z jakiegoś tajemniczego powodu Malbec nigdy nie osiągnął wielkiej popularności w kraju swojego pochodzenia – Francji. Tam używa się tej odmiany głównie jako dodatek do innych win (np. Merlota i Tannata). Wyrazisty Malbec o wysokiej taniczności bardzo dobrze wzbogaca aromat tych trunków. Jest częstym składnikiem czerwonych win z Bordeux, choć najbardziej znany jest z Cahors. W obu tych regionach popularny jest pod lokalną nazwą – Cot, chociaż jego międzynarodowy sukces za oceanem sprawił, że nawet Francuzi zaczęli używać nazwy Malbec.
U podnóży Andów Malbecowi poświęcono ogromną ilość czasu i energii, tworząc w pełni samodzielne, wysokiej klasy wino, które stało się wizytówką argentyńskich i chilijskich winiarzy. W ten sposób, w zaledwie kilka dekad, Malbec pokonał drogę od mało znanego, lokalnego gatunku, do międzynarodowej gwiazdy.

Szczep Malbec kocha górzyste tereny – na nizinach gronom trudno osiągnąć poziom kwasowości niezbędny do wytworzenia bogatego wina, doskonale przystosowanego do starzenia. Nic dziwnego, że jego najlepsze odmiany pochodzą z malowniczych wzniesień Chile. „Domem” Malbeca Cono Sur jest winnica Santa Elisa w Chimbarongo.
Co wyróżnia wino Cono Sur Bicicleta Malbec? Piękny, prawie przejrzysty, fioletowoczerwony kolor, głęboki aromat śliwki, jeżyny, czereśni i maliny, a to wszystko podkreślone lekkimi nutami wanilii, kawy i słodkiego tytoniu. Obok takiego bukietu nie można przejść obojętnie.
Cono Sur Bicicleta Malbec świetnie pasuje do czerwonych mięs. Równie dobrze komponuje się z serami (ser kozi definitywnie jest tutaj na pierwszym miejscu!), makaronami i aromatycznymi daniami kuchni azjatyckich. Choć nie ma ciężkości odmiany Cabernet czy słodyczy Chianti, z pewnością jest wystarczająco bogate, by harmonijnie dopasować się do pełnych i obfitych dań.