Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
11 październik 2020

Pinot Noir - produkcja krok po kroku

Zajrzyj za kulisy produkcji Cono Sur i zobacz, jak powstaje najlepszy chilijski Pinot Noir.

Winifikacja, czyli złożony proces

Pinot Noir to odmiana wymagająca - aby osiągnąć najwyższy poziom jakości i aromatu wina, członkowie zespołu Cono Sur zachowują najwyższą uwagę i staranność na każdym etapie jego produkcji. Znakomity trunek w kieliszku jest efektem kilkuetapowego procesu, który w telegraficznym skrócie przedstawiamy poniżej.

1. Zbiory

Delikatne grona odmiany pinot noir zbierane są ręcznie, by maksymalnie ochronić je przed zgnieceniem i utratą soku. 10-kilogramowe partie owoców umieszczone w koszach jadą następnie do piwnic, w których odbywają się dalsze prace.




2. Szypułkowanie

Owoce trafiają na pierwszą taśmę produkcyjną, gdzie pozbawia się je szypułek i łodyg.




3. Sortowanie owoców

Grona przechodzą surową kontrolę jakości - tylko te w pełni zdrowe i nieuszkodzone zostaną wykorzystane w dalszych etapach. Podobnie jak poprzednie kroki, także czynność sortowania owoców wykonywana jest ręcznie.




4. Zimna maceracja

Owoce trafiają do otwartych pojemników, gdzie przechodzą kilkudniowy proces maceracji na zimno. Pozwala to na osiągnięcie charakterystycznych dla Pinot Noir owocowych nut oraz rubinowoczerwonego odcienia bez nadmiernej ekstrakcji tanin.




5. Miażdżenie owoców

Po zakończeniu zimnej maceracji owoce miażdży się tradycyjną metodą - poprzez ugniatanie stopami.




6. Pigeage

Ten obco brzmiący termin oznacza "przepychanie" warstwy owocowych skórek z wierzchu pojemnika na spód. W Cono Sur czynność tę wykonuje się za pomocą manualnych narzędzi, kilka razy dziennie. Pigeage umożliwia stały kontakt skórek z fermentującym winem - dzięki czemu nabiera ono więcej aromatu, taniczności i intensywności koloru, zachowując jednocześnie lekkość i miękkość.




7. Dojrzewanie

Po fermentacji Pinot Noir dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu. Proces może trwać nawet 18 miesięcy - finalny efekt wart jest jednak każdego dnia oczekiwania!




Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.