Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
04 październik 2023

Wegańskie leczo z winem

Ile gospodyń tyle przepisów na leczo. Jeżeli jesteście ciekawi świeżego spojrzenia na te danie, sprawdźcie nasz przepis!

Składniki:

2 białe cebule

Kilka ząbków czosnku

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

5 łyżek oleju

1 bakłażan

1 szklanka wytrawnego wina Cono Sur Organic Pinot Noir

5 dużych pomidorów lub dwie puszki pomidorów krojonych,

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz do smaku

2 łyżki bazylii

kolendra i prażone orzeszki do dekoracji


  1. Kroimy cebulę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju.
  2. Bakłażana kroimy na kawałki i solimy, aby puścił wodę.
  3. Kroimy pozostałe warzywa.
  4. Do cebuli wlewamy wino i smażymy przez mniej więcej 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i przyprawy.
  5. Odsączamy bakłażana z nadmiaru wody i dodajemy go do pozostałych, podsmażonych warzyw.
  6. Smażymy tak długo aż bakłażan będzie miękki. Jeżeli chcesz, żeby leczo było bardziej gęste - smaż całość bez przykrycia, aż część płynu odparuje.
  7. Podawaj od razu z grzankami czosnkowymi lub ryżem.

Smacznego!




Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.