Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
13 luty 2024

Wegańska potrawka z ciecierzycy z winem

Wegańska potrawka z ciecierzycy z winem Cono Sur to idealna propozycja dla poszukiwaczy wyjątkowych smaków, którzy pragną zasmakować aromatycznej i sycącej potrawy pełnej niesamowitych aromatów. Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Potrawka z ciecierzycy z winem Cono Sur to nie tylko danie dla wegan, ale prawdziwe doświadczenie, które pobudza kubki smakowe i pozwala odkryć, że roślinne posiłki mogą być równie pełne smaku, co tradycyjne potrawy mięsne. Przygotujcie się na kulinarną ucztę!

Składniki:
2 puszki ciecierzycy (odcedzone i opłukane)

1 duża cebula drobno posiekana

3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

2 średniej wielkości marchewki obrane i pokrojone w kostkę

2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 papryka czerwona pokrojona w kostkę

1 szklanka suszonych pomidorów (namoczonych w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie posiekanych)

2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

Sól i pieprz do smaku

1 szklanka czerwonego wina Cono Sur Bicicleta Reserva Cabernet Sauvignon

2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy z oliwek

Natka pietruszki (do posypania, opcjonalnie)




Przygotowanie:

W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aż stanie się miękka i złocista. Następnie połącz cebulę z drobno posiekanym czosnkiem i smaż przez kolejną minutę, aż czosnek uwolni swój aromat.

Wrzuć pokrojone marchewki, ziemniaki i paprykę czerwoną do garnka. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając, aby całość podsmażyła się równomiernie. Dodaj namoczone i posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy lub passatę, czerwoną paprykę w proszku, oregano, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem. Do warzyw wlej czerwone wino i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aby cały alkohol odparował. Dodaj odsączoną ciecierzycę i bulion warzywny. Przykryj garnka i gotuj potrawkę na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie, a smaki się połączą. Po tym czasie sprawdź danie i dopraw do smaku. Jeśli potrawka jest zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub bulionu warzywnego.

Podawaj potrawkę na ciepło, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki (jeśli lubisz) z kieliszkiem ulubionego wina Cono Sur. Smacznego!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.