Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
29 kwiecień 2022

Uroczysty obiad z Cono Sur Organic Blend

Wytrawne czerwone wino Cono Sur, pieczeń wołowa, jajko w koszulce, maślany sos i irlandzkie placki ziemniaczane Farls - przygotuj razem z nami posiłek, którym uświetnisz najbliższą wyjątkową okazję!


Pieczeń wołowa

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa posiekanego rozmarynu
  • Sól i pieprz
  • 2 pory (biała część)

Wykonanie:

Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem gotowania, tak by nabrało temperatury pokojowej, a następnie posmaruj je oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. W miseczce połącz czosnek z rozmarynem i natrzyj mięso otrzymaną mieszanką. Obsmaż mięso z każdej strony po 3-4 minuty, przełóż do piekarnika nagrzanego do 230 C i piecz przez 25-30 minut (jeśli używasz termometru kuchennego, piecz do momentu, aż temperatura osiągnie 54 C). Wyjmij mięso z piekarnika i zaczekaj 10-15 minut, aż soki odpowiednio się zwiążą, a następnie pokrój w plastry. Pory przekrój na pół, dopraw solą i zgrilluj na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.

Farls - irlandzkie placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 łyżek masła
  • 1/2-3/4 szklanki mąki
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Zalej je zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i ugnieć z masłem oraz przyprawami na puree. Dodaj mąkę i wymieszaj - powstałe ciasto powinno być lekko klejące, ale łatwe do formowania. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiaj jeszcze przez minutę i podziel je na 12 części. Uformuj z nich kulki i spłaszcz je tak, by uzyskać okrągłe placki. Smaż z obu na rozgrzanym oleju do uzyskania złotobrązowego koloru.

Sos maślano-cytrynowy

  • 3 żółtka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku lub zielonej części dymki
  • 200 g masła lub ghee
  • Sól i pieprz
  • Opcjonalnie do smaku: musztarda, sos Worcestershire

Wykonanie:

Ubijaj na parze żółtka z sokiem z cytryny do lekkiego zgęstnienia (przez ok. 2 minuty), a następnie nie przerywając ubijania dodawaj powoli masło. Całość powinna mieć gładką, lejącą konsystencję. Zdejmij garnek z sosem z pary, dodaj szczypiorek (część zachowaj do dekoracji), dopraw według uznania i wymieszaj.

Jajka w koszulkach

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki octu

Wykonanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku. Do wrzącej wody dodaj ocet. Wybij pierwsze jajko do miseczki, zamieszaj wodę w garnku tak, by wprawić ją w wir, a następnie ostrożnie wlej jajko w jego środek. Gotuj jajko przez 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Powtórz czynność z kolejnymi jajkami.

Serwowanie

Na każdym talerzu ułóż warstwowo 1 placek, porcję pieczeni, połówkę pora, 1 jajko i polej całość sosem. Udekoruj pozostałym szczypiorkiem. Podawaj potrawę na gorąco z lampką wina Cono Sur Organic Blend.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.