Autorka przepisu: Dorota Domino, Fly me to the spoon
Liczba porcji: 2
Składniki:
Wykonanie:
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju. Tofu odsączamy i rozdrabniamy widelcem, wrzucamy na patelnię i smażymy, aż całkowicie zbrązowieje i wyschnie. Na sam koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Mieszamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w półpiórka, a czosnek siekamy. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy 2 minuty. Wlewamy pulpę, bulion i wino, solimy i dodajemy cynamon. Gotujemy bez przykrycia do zgęstnienia - około 20 minut.
Po około 10 minutach od rozpoczęcia przygotowania sosu wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy al dente (9 minut). W tym czasie tofu i sos akurat będą gotowe.
Dodajemy tofu do sosu, w razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy z makaronem, podajemy z bazylią i opcjonalnie z parmezanem.