Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
22 luty 2022

Spaghetti tofu bolognese z czerwonym winem

Wegańska wersja jednego z ulubionych dań miłośników włoskiej kuchni: Dorota z Fly me to the spoon opracowała dla nas przepis na spaghetti z tofu w winnym sosie bolognese.

Spaghetti tofu bolognese




Autorka przepisu: Dorota Domino, Fly me to the spoon

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti (w wersji bezglutenowej użyj kukurydzianego)
  • 180 g tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 cebula szalotka
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pulpy pomidorowej (400 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki czerwonego wina Cono Sur
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • bazylia do podania
  • parmezan wegański do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju. Tofu odsączamy i rozdrabniamy widelcem, wrzucamy na patelnię i smażymy, aż całkowicie zbrązowieje i wyschnie. Na sam koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Mieszamy.

Na drugiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w półpiórka, a czosnek siekamy. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy 2 minuty. Wlewamy pulpę, bulion i wino, solimy i dodajemy cynamon. Gotujemy bez przykrycia do zgęstnienia - około 20 minut.

Po około 10 minutach od rozpoczęcia przygotowania sosu wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy al dente (9 minut). W tym czasie tofu i sos akurat będą gotowe.

Dodajemy tofu do sosu, w razie potrzeby dolewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy z makaronem, podajemy z bazylią i opcjonalnie z parmezanem.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.