Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
28 grudzień 2022

Soczewica w sosie musztardowo-winnym

Takiej soczewicy jeszcze nie jadłeś: Blendman podaje ją w aromatycznym sosie musztardowo-winnym, który zachwyci smakiem Ciebie i Twoich gości!

Soczewica w sosie musztardowo-winnym

Autor przepisu: Konrad Budzyk, Blendman.pl

Składniki:

  • 250g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki musztardy (francuskiej i dijon)
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 4 łyżki wody
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na bok.

W dużym garnku rozgrzej masło roślinne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a seler naciowy pokrój w plasterki. Smaż warzywa na średnim ogniu przez kilka minut.

Dodaj cukier, musztardę, mleczko kokosowe, wino, bulion, kapary, tymianek i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

Do sosu wlej wymieszaną mąkę z wodą i stale mieszaj, ponieważ sos zacznie szybko gęstnieć. Dopraw do smaku.

Do sosu dodaj ugotowaną soczewicę i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.