Składniki - 4 porcje:
Mięso:
Nadzienie:
Sos:
Pieczona marchewka:
Wykonanie:
Przygotuj marchewkę: rozgrzej piekarnik do 200 C, wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia, włóż obrane marchewki i zalej dokładnie marynatą. Piecz przez ok. 40 minut, aż marchewki będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Przygotuj nadzienie: zmieszaj w misce bułkę tartą, zioła i przyprawy. Zeszklij cebulę na maśle i dodaj całość do miski. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj mięso: rozgrzej piekarnik do 200 C. Rozbij cienko piersi indyka, wyłóż na każdym filecie porcję nadzienia i delikatnie zwiń. Otrzymane rolki zwiąż sznurkiem kuchennym i ułóż w naczyniu do zapiekania. W osobnej misce wymieszaj miękkie masło z solą, pieprzem i szałwią. Dokładnie natrzyj mieszanką każdą rolkę. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 60 minut. W trakcie pieczenia 2 razy polej mięso sokiem pomarańczowym. Po upływie godziny wyjmij naczynie z pieca i odstaw na kilka chwil. Przełóż rolki na deskę do krojenia.
Przygotuj sos: od razu po wyjęciu mięsa zalej winem pozostały w naczyniu tłuszcz i soki z pieczenia. Poczekaj, aż zawartość się rozpuści, po czym przelej ją do rondelka. Dodaj bulion i gotuj bez przykrycia na małym ogniu do zredukowania płynu o połowę. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień - podgrzewany zbyt długo sos za bardzo zgęstnieje.