Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
22 kwiecień 2022

Roladki z indyka z pieczoną marchewką w winnym sosie

Zaskocz rodzinę lub gości nowym pomysłem na niedzielny obiad: delikatny indyk z marchewką w słodkiej glazurze i sosem pieczeniowym podlanym winem Cono Sur zachwycą Wasze kubki smakowe!

Roladki z indyka z pieczoną marchewką w winnym sosie



Składniki - 4 porcje:

Mięso:

  • 1 kg piersi z indyka ze skórą
  • 1 łyżka masła
  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej szałwii
  • Sól i pieprz do smaku

Nadzienie:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej szałwii
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml białego wina Cono Sur
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • Sól i pieprz do smaku

Pieczona marchewka:

  • 8 średnich marchewek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki musztardy
  • Skórka i sok z 1 pomarańczy
  • Szczypta estragonu
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotuj marchewkę: rozgrzej piekarnik do 200 C, wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia, włóż obrane marchewki i zalej dokładnie marynatą. Piecz przez ok. 40 minut, aż marchewki będą miękkie, ale wciąż jędrne.

Przygotuj nadzienie: zmieszaj w misce bułkę tartą, zioła i przyprawy. Zeszklij cebulę na maśle i dodaj całość do miski. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj mięso: rozgrzej piekarnik do 200 C. Rozbij cienko piersi indyka, wyłóż na każdym filecie porcję nadzienia i delikatnie zwiń. Otrzymane rolki zwiąż sznurkiem kuchennym i ułóż w naczyniu do zapiekania. W osobnej misce wymieszaj miękkie masło z solą, pieprzem i szałwią. Dokładnie natrzyj mieszanką każdą rolkę. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 60 minut. W trakcie pieczenia 2 razy polej mięso sokiem pomarańczowym. Po upływie godziny wyjmij naczynie z pieca i odstaw na kilka chwil. Przełóż rolki na deskę do krojenia.

Przygotuj sos: od razu po wyjęciu mięsa zalej winem pozostały w naczyniu tłuszcz i soki z pieczenia. Poczekaj, aż zawartość się rozpuści, po czym przelej ją do rondelka. Dodaj bulion i gotuj bez przykrycia na małym ogniu do zredukowania płynu o połowę. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i wyłącz ogień - podgrzewany zbyt długo sos za bardzo zgęstnieje.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.