Ten rozpływający się w ustach pasztet z winem Cono Sur Carmenere zachwyci Twoje podniebienie wyrafinowanym smakiem i aromatem. Smacznego!
Składniki
500 g świeżego cielęcego lub drobiowego mięsa mielonego
200 g świeżej wątróbki drobiowej
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1 marchew, obrana i starta na tarce o grubych oczkach
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1/2 szklanki czerwonego wina Cono Sur Carmenere
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki kminku (opcjonalnie)
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu, dodaj posiekaną cebulę i czosnek a następnie smaż przez około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, do momentu aż zbrązowieje. Następnie dodaj drobno pokrojoną wątróbkę i marchewkę. Całość smaż razem przez kolejne 5 minut. Przygotowane mięso zalej czerwonym winem i gotuj przez kilka minut, aż znaczna część wina odparuje.
Zawartość rondla wrzucić do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, kminek (jeśli dodajesz) oraz sól i pieprz. Po ostygnięciu mięso wrzuć do miksera kuchennego, a następnie stopniowo dodawaj mieszankę jajeczną, miksując na gładką masę. Tak przygotowaną masę pasztetową przelej do foremki do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut, aż pasztet się zetnie.
Po upieczeniu, pozostaw pasztet do ostygnięcia, a następnie schłodź go w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Winny pasztet podawaj pokrojony w plastry na cienko pokrojonym chlebie. Możesz również udekorować go listkami świeżej pietruszki. Zadbaj o odpowiednie wrażenia smakowe podając potrawę z kieliszkiem czerwonego wina Cono Sur Carmenere.