Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
12 styczeń 2024

Przepis na pasztet z winem

Szukasz nowych, niepowtarzalnych doznań smakowych? Jeśli jesteś fanem mięsnych przysmaków, to przepis na pasztet a’la Cono Sur z pewnością trafi w Twoje gusta! Koniecznie przygotuj tę potrawę w swoim domu!

Ten rozpływający się w ustach pasztet z winem Cono Sur Carmenere zachwyci Twoje podniebienie wyrafinowanym smakiem i aromatem. Smacznego!

Składniki

500 g świeżego cielęcego lub drobiowego mięsa mielonego

200 g świeżej wątróbki drobiowej

1 cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

1 marchew, obrana i starta na tarce o grubych oczkach

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

1/2 szklanki czerwonego wina Cono Sur Carmenere

2 jajka

1/2 szklanki śmietany 18%

1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki kminku (opcjonalnie)

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu, dodaj posiekaną cebulę i czosnek a następnie smaż przez około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, do momentu aż zbrązowieje. Następnie dodaj drobno pokrojoną wątróbkę i marchewkę. Całość smaż razem przez kolejne 5 minut. Przygotowane mięso zalej czerwonym winem i gotuj przez kilka minut, aż znaczna część wina odparuje.

Zawartość rondla wrzucić do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, kminek (jeśli dodajesz) oraz sól i pieprz. Po ostygnięciu mięso wrzuć do miksera kuchennego, a następnie stopniowo dodawaj mieszankę jajeczną, miksując na gładką masę. Tak przygotowaną masę pasztetową przelej do foremki do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45-50 minut, aż pasztet się zetnie.

Po upieczeniu, pozostaw pasztet do ostygnięcia, a następnie schłodź go w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Winny pasztet podawaj pokrojony w plastry na cienko pokrojonym chlebie. Możesz również udekorować go listkami świeżej pietruszki. Zadbaj o odpowiednie wrażenia smakowe podając potrawę z kieliszkiem czerwonego wina Cono Sur Carmenere.


Pasztet z winem


Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.