Chilijskie wino najczęściej kojarzone jest z takimi szczepami, jak Carmenere, Merlot czy Cabernet Sauvignon. Pierwszą winiarnią, która wprowadziła na południowoamerykański rynek odmianę Pinot Noir, była Cono Sur. Dziś wina produkowane na bazie tego gatunku są jednymi z najpopularniejszych w całej, bogatej ofercie firmy.
Pierwsze wzmianki na temat Pinot Noir pojawiły się we francuskiej Burgundii ok. 1300 roku. Gatunek ten jest jednym z najbardziej cenionych przez winnych koneserów. Wyróżnia go nieporównywalna z niczym innym wyrazistość, świeżość i elegancja. W smaku odznacza się najczęściej intensywnym korzennym i kwiatowym aromatem, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty czerwonych owoców. Odmiana ta w wydaniu win Cono Sur prezentuje innowacyjną odpowiedź Nowego Świata na tradycyjne, europejskie standardy.
Ogólna zasada mówi, że odmianę Pinot Noir powinno się łączyć z daniami o intensywnym, lecz zdecydowanie lekkim smaku. Nie nadaje się ona do ostrej kuchni, a w szczególności do potraw mocno doprawianych pieprzem, imbirem i chili. Takie połączenie mogłoby całkowicie zepsuć smak wina, maskując jego aromat.
Uniwersalnie Pinot Noir pasuje do dań mięsnych, w szczególności do cielęciny, kaczki i kurczaka. Jest również doskonałe do pasztetu na chłodno, grzybów i miękkich serów. Równie często serwowane jest z rybami, takimi jak lin, pstrąg, karp, tuńczyk, dorsz i łosoś.
Pinot Noir 20 Barrels to prawdziwa perła w koronie winiarni Cono Sur. Pasuje ona idealnie do białego i czerwonego mięsa, makaronu, grzybów, zup i ryb. Idealnie smakuje też ze szparagami, gulaszem, daniami wegetariańskimi oraz serem, w szczególności edamskim.
Wino Bicicleta Pinot Noir Rose jest zdecydowanie najbardziej uniwersalne. Najlepiej smakuje w połączeniu z deserami i owocami. Jednym z najlepszych dań, do jakiego można je zaserwować, są maliny z cukrem. Niemniej równie dobrze pasuje do cielęciny, wieprzowiny, drobiu i ryby, takiej jak łosoś czy tuńczyk.
Klasyczne Pinot Noir z linii Bicicleta pasuje do czerwonego mięsa, w szczególności przyrządzonego na grillu. Dobrze smakuje też w połączeniu z dziczyzną, pieczenią i kaczką. Ciekawe doznania smakowe daje również podczas degustacji serów.
Pinot Noir z linii Reserva Especial doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Podobnie jak to z linii Bicicleta, jest idealne do mięsa czerwonego, w szczególności przyrządzonego na grillu. Można podawać je także do dziczyzny oraz pieczeni.
Aby wydobyć z wina to, co najlepsze, trzeba nie tylko dobrać do niego odpowiednie potrawy, lecz również pamiętać o zasadach serwowania. Pinot Noir najlepiej smakuje po schłodzeniu do temperatury równej 14°C. Idealny kieliszek do jego degustacji powinien mieć szerokie dno i nieco mniejszy wierzchołek, jednak na tyle szeroki, aby podczas picia wino przepływało bezpośrednio na boki języka, które najlepiej wyczuwają jego intensywną kwasowość.