Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
31 sierpień 2019

Wino i jedzenie: wine pairing dla początkujących

Wino i jedzenie to nierozłączny duet, jednak ich związek podlega kilku niezmiennym regulacjom. Jak parować pinota Cono Sur, by w pełni docenić aromat i smak obu części duetu?​

Czy istnieje wino, które pasuje do każdego posiłku?

Odpowiedź jest równie krótka, co niepozostawiająca wątpliwości: niestety nie.

Odpowiednio dobrane wino wyeksponuje i dopełni smak potrawy, ale i odwrotnie – nietrafiony wybór może skutecznie popsuć przyjemność degustacji (zarówno jedzenia, jak i napoju…). Smaki i wrażenia zawarte w produktach spożywczych – kwasowość, gorycz, umami, tłuszcz, słodycz i inne – reagują z aromatem wina i wpływają na rozpoznanie jego bukietu przez kubki smakowe.

Nawet, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z wine pairingiem, na pewno obiły Ci się o uszy utarte zasady w rodzaju „czerwone wino do czerwonego mięsa” lub „białe wino do ryb”. Stwierdzenia te mają w sobie wiele słuszności i kierując się nimi znacznie redukujesz ryzyko pomyłki. Jeśli jednak chcesz przyjrzeć się zagadnieniu nieco bliżej, złote reguły doboru wina do posiłku wymagają pewnego doprecyzowania.




Wine pairing - ogólne zasady

Planujesz podać wino do posiłku? Zaplanuj menu z wyprzedzeniem i zastanów się, jakie smaki będą dominować na talerzach. W dopasowaniu wina do kolejnych dań pomogą Ci następujące wskazówki:

  • sól jest „sprzymierzeńcem” wina – wydobywa jego walory smakowe i maskuje ewentualne mankamenty; do dań słonych szczególnie pasują wina z mocno wyczuwalnymi taninami
  • jeśli danie jest kwaśne, podaj do niego wino o równie wysokim lub wyższym poziomie kwasowości
  • podajesz danie słodkie, zwłaszcza deser? Wybrane wino powinno dorównywać mu słodyczą
  • dania pikantne, pełne aromatycznych przypraw „lubią” się z winami o owocowym aromacie i niskim poziomie alkoholu
  • w towarzystwie dań tłustych najlepiej smakują wina o wysokiej kwasowości – ich intensywny, świeży smak przyjemnie kontrastuje z charakterem potrawy
  • produkty bogate w umami podajemy z winami o mocno owocowym aromacie

Pinot Noir Cono Sur – z czym podać wino?

Aby docenić wszystkie atuty dobrego Pinot Noir, wypróbuj go w towarzystwie drobiowego mięsa, dań na bazie grzybów lub łagodnych serów . Produkty te uwydatnią bogactwo i głębię nut czerwonych owoców oraz przypraw, charakterystycznych dla winiarskiej sztuki Nowego Świata.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.