Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl
Składniki:
Do podania:
Wykonanie:
W garnku umieść oliwę, pokrojoną drobno cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek i cukier trzcinowy. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie kapustę oczyść, pokrój w plastry (u mnie 6 plastrów), na patelni rozgrzej oliwę i smaż kapustę z obu stron na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Do garnka z warzywami dodaj wino, bulion oraz przyprawy. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zblenduj na gładko sos. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej bulionu lub wody.
Posyp kapustę żurawiną, zalej sosem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 45 minut.
Podawaj z kluskami, posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.