Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
28 luty 2022

Pieczona czerwona kapusta w winnym sosie

Niedzielny obiad w wersji wegańskiej? Czemu nie! Stek z czerwonej kapusty w winnym sosie z kluskami śląskimi to poezja smaku i ukłon w stronę miłośników tradycyjnej kuchni.

Pieczona czerwona kapusta w winnym sosie

Autor przepisu: Konrad Budzyk, BlendMan.pl

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 garść suszonej żurawiny

Do podania:

  • kluski śląskie
  • orzechy pekan
  • zielona pietruszka

Wykonanie:

W garnku umieść oliwę, pokrojoną drobno cebulę, marchewkę, seler, posiekany czosnek i cukier trzcinowy. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie kapustę oczyść, pokrój w plastry (u mnie 6 plastrów), na patelni rozgrzej oliwę i smaż kapustę z obu stron na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Do garnka z warzywami dodaj wino, bulion oraz przyprawy. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zblenduj na gładko sos. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej bulionu lub wody.

Posyp kapustę żurawiną, zalej sosem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około 45 minut.

Podawaj z kluskami, posiekanymi orzechami i zieloną pietruszką.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.