Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
30 wrzesień 2021

5 mitów na temat wina organicznego

Choć wina organiczne, w tym seria Cono Sur Organic, cieszą się coraz większą zasłużoną popularnością, w obiegu wciąż pozostają pewne mity i niedopowiedzenia na ich temat. Rozwiewamy 5 z nich!

Wina organiczne mają słabą jakość – MIT

Nie ma chyba w tej kwestii mitu dalszego od prawdy. Jakość każdego wina, zarówno organicznego, jak i produkowanego konwencjonalnymi metodami, zależy od wielu czynników na każdym etapie wytwarzania – od uprawy gron, przez winifikację aż do butelkowania i warunków transportu. Kwestia organicznej produkcji jest tu bez znaczenia.

Wina organiczne szybko psują się po otwarciu - MIT

Otwarte organiczne wino ma taką samą trwałość, jak wino tradycyjne, a więc 3-5 dni przy poprawnym przechowywaniu. Czynnikiem, który przesądza o psuciu się wina, jest kontakt z tlenem, a szybkość tego procesu zależy bardziej od odmiany wina, niż technologii jego produkcji. Wina białe z reguły mają niższą trwałość niż czerwone, znacznie bogatsze w przeciwutleniacze.




Wina organiczne mają krótki czas przydatności do spożycia – MIT

Organiczna produkcja wina nie wpływa także na zachowanie świeżości wina przed otwarciem. Owszem, wina organiczne nie zawierają lub posiadają śladowe ilości siarczanów, które w tradycyjnych winach pełnią funkcję konserwantu, lecz fakt ten nie ma większego znaczenia w kontekście psucia się wina. Dużo ważniejsze jest tu prawidłowe przechowywanie zamkniętych butelek – powinny znajdować się one w ciemnym, chłodnym miejscu.

Wszystkie wina organiczne są wegańskie – MIT

Przekonanie to wynika na ogół z nieumiejętności rozróżnienia obu pojęć. Organiczna produkcja wina wyklucza stosowanie jakichkolwiek substancji chemicznych, natomiast można używać w jej toku produktów odzwierzęcych. Wina wegańskie powstają z kolei wyłącznie z zastosowaniem składników pochodzenia roślinnego. Oczywiście na rynku znajdują się wina spełniające oba kryteria – wśród nich linia Cono Sur Organic, od 2019 roku oznaczana prestiżowym certyfikatem V-Label.

Wino organiczne jest drogie – MIT

Prawdą jest, że produkcja wina organicznego jest nieco droższa od produkcji konwencjonalnej – na wzrost kosztów wpływa większy udział prac manualnych oraz wykorzystywanie wyłącznie naturalnych składników. Nie znaczy to jednak, że jego ceny są zaporowe! Doskonałe wina organiczne, w tym Cono Sur Organic, można kupić za mniej niż 50 złotych, a świadomość najwyższych standardów zakupionego trunku oraz pozytywnego działania na rzecz ochrony środowiska w 100% uzasadnia ten wydatek.




Najlepszym sposobem na przekonanie się o walorach wina organicznego jest osobista degustacja. W kolekcji Cono Sur Organic znajdziesz aż 4 znakomite propozycje – wypróbuj je i przekonaj się o ich jakości!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.