Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
14 listopad 2021

Koło aromatów – degustuj wino jak profesjonalista

Przełożenie wrażeń olfaktorycznych na słowa nie jest łatwym zadaniem. Aby nauczyć się trafnie opisywać wino, warto wesprzeć się kołem aromatów – praktycznym zestawieniem najczęściej występujących nut.

Czym jest koło aromatów?

Autorką koncepcji Aroma Wheel, czyli po polsku koła aromatów, jest Ann C. Noble – chemiczka, enolog i profesor Uniwersytetu Kalifornijskiego. Uczona opracowała graficzną wizualizację nut aromatycznych, które występują w winach najczęściej. Opracowanie ma formę kołowego wykresu, podzielonego na 12 głównych kategorii i zgrupowanych w ich obrębie ok. 80 deskryptorów (ang. descriptors), czyli haseł precyzujących charakter danego aromatu.

Praca Ann C. Noble przyczyniła się do popularyzacji wiedzy enologicznej w szerokim gronie odbiorców i ułatwiła wielu konsumentom zrozumienie specjalistycznej winiarskiej terminologii. Korzystanie z koła aromatów pozwala degustować wino bardziej świadomie, ułatwia dzielenie się wrażeniami i inspiruje do dalszego rozwoju w tym kierunku. Schemat okazał się na tyle użyteczny i trafny, że z biegiem czasu powstały jego kolejne warianty poświęcone innym produktom spożywczym, m.in. serom.

Kolory na kole aromatów

Każdej kategorii na kole aromatów przypisany jest osobny kolor, budzący automatyczne skojarzenia z charakterystycznymi dla siebie smakami, zapachami i obiektami ze świata rzeczywistego. Przykładowo, aromaty warzywne instynktownie utożsamiamy z zielenią; kolor brązowy przypomina barwę drewnianych beczek, w których dojrzewa wino. Tak zbudowane koło ułatwia powiązanie wrażeń wzrokowych z doznaniami olfaktorycznymi.




Prezentowane koło aromatów jest materiałem poglądowym - podział kategorii i deskryptorów może nieznacznie różnić się w zależności od interpretacji autora danej grafiki.

Koło aromatów a miejsce produkcji wina

Z pomocą koła aromatów możemy dowiedzieć się także, co występujące kolejno po sobie nuty mówią nam o pochodzeniu wina.

Nuty podstawowe

Wyczuwamy w nich związki aromatyczne typowe dla regionu, w którym uprawiano grona na dane wino. Warunki klimatyczne, rodzaj gleb, poziom nasłonecznenia itd. definiują aromaty kwiatowe, owocowe, roślinne (zielone), mineralne – to dlatego wśród kryteriów wyboru ulubionego wina znajduje się region, z którego dane wino pochodzi.

Nuty wtórne (drugorzędne)

Wywodzą się bezpośrednio ze związków aromatycznych rozwiniętych podczas zbioru winogron, jeszcze przed rozpoczęciem fermentacji. Doznania węchowe mogą wskazywać tu na obecność nut jogurtowych, drożdżowych, serowych, maślanych i innych pokrewnych.

Nuty trzeciorzędne

Rozwijają się podczas dojrzewania wina, po zakończeniu fermentacji, w beczkach lub już w butelkach. Na tym etapie degustacji wyczuwamy m.in. aromaty drzewne, balsamiczne lub nuty kojarzone z wyrobami cukierniczymi – kokos, miód itd.

Jak korzystać z koła aromatów?

Charakter każdej z powyższych nut możemy dodatkowo doprecyzować z pomocą koła aromatów. Załóżmy, że wśród głównych nut przeważają aromaty owocowe. Teraz spójrzmy na grafikę koła: czy są to owoce czerwone, tropikalne, a może cytrusowe? Pójdźmy dalej – jeśli wrażenia olfaktoryczne kierują nas w stronę owoców czerwonych, to czy przeważa wśród nich truskawka, porzeczka czy jeżyna? Podobny proces skojarzeniowy można wyprowadzić z każdej kategorii aromatycznej zaznaczonej na kole.

Dzięki przedstawionej metodzie jesteś w stanie konkretnie i profesjonalnie opisać aromat każdego wina Cono Sur tak, by Twoi słuchacze umieli go sobie wyobrazić jeszcze przed degustacją. Zachęcamy do eksperymentów z kołem aromatów!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.