Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
23 marzec 2021

Kaszotto z zielonymi warzywami

Kaszotto z zielonymi warzywami to znakomity przepis na pierwsze dni wiosny. Przepis autorstwa Doroty z Fly me to the spoon zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Kaszotto z zielonymi warzywami




Autorka przepisu: Dorota, Fly me to the spoon

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pora
  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 ml białego wina Cono Sur
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ½ cukinii
  • ½ szklanki mrożonego zielonego groszku
  • ½ szklanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g świeżego szpinaku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni lub oliwy

Wykonanie:

Czosnek siekamy, pora i cukinię kroimy w półplasterki. Bulion zagotowujemy (można również użyć dobrze posolonej wody). Fasolkę i groszek przepłukujemy wrzątkiem. Słonecznik prażymy kilka minut na suchej patelni i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej czosnek i pora przez około minutę. Wrzucamy suchą kaszę pęczak i smażymy jeszcze 2 minuty. Zalewamy wszystko winem i gotujemy aż kasza wchłonie płyn. Dodajemy cukinię i stopniowo dolewamy bulion, każdorazowo czekając aż kasza wchłonie poprzednio wlaną porcję. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, fasolkę i szpinak. Po około 20 – 30 minut kasza powinna być już gotowa.

Doprawiamy całość dużą ilością pieprzu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wykładamy na talerze. Skrapiamy olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.