Mimo, iż karp nie ma zbyt wielu zwolenników swojego smaku, zapewniamy, że można przyrządzić go iście po królewsku - a jednocześnie zachwycić podniebienia wszystkich gości. To danie, które wzbudza respekt swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Składniki:
(Do przygotowania karpia)
ok. 2 kg świeżego, oczyszczonego, karpia bez głowy
Sok z 2 cytryn
2 łyżki soli
1 łyżeczka czarnego, świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
(Do przygotowania potrawy)
2 łyżki masła
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1 duża marchew, pokrojona w plastry
2 gałązki selera naciowego, pokrojonego w drobne kawałki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 liść laurowy
2 kieliszki czerwonego wina Cono Sur Organic Pinot Noir
1 szklanka bulionu drobiowego
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Karp:
Oczyszczonego karpia dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj sok z cytryny z przyprawami i ziołami i dokładnie natrzyj rybę w środku oraz z zewnątrz z każdej strony. Szczelnie owiń karpia folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 24 h.
Przygotowanie potrawy:
Rozgrzej masło w dużym, szerokim garnku na średnim ogniu, a gdy się rozpuści - dodaj cebulę i czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Następnie, dodaj marchew, seler naciowy, rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Smaż przez kolejne 5 minut. Po tym czasie, dodaj wino i odczekaj, aż alkohol odparuje. Umieść karpia w przygotowanym wywarze i pozostaw na 2 minuty - następnie wlej przygotowany wcześniej bulion. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Potrawę przykryj pokrywką i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok 30-40 minut. Gdy karp jest już miękki i przeszedł aromatem warzyw, wina i ziół - można go delikatnie wyjąć i położyć na talerzu, w towarzystwie wyłowionych warzyw i sosu, powstałego z potrawy. Pamiętaj, aby danie podawać koniecznie w towarzystwie wina Cono Sur. Smacznego!