Carmenere to jedna z najchętniej pijanych odmian czerwonego wina na świecie. Jej charakterystyczny karminowy odcień i wyraziste nuty czerwonych owoców w połączeniu z pikantnymi akcentami składają się na złożoną, elegancką całość. Dodajmy do tego doskonale zrównoważoną strukturę i kwasowość: przed nami wino stworzone do serwowania w parze z wykwintnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na jedno z nich przygotowała dla nas znana chilijska szefowa kuchni Antonia Tagle.
Składniki:
Składniki - mieszanka przypraw:
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umyj i osusz pieczarki, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.
W garnku lub woku rozgrzej oliwę. Posiekaj cebulę i paprykę, podsmaż je na oliwie przez 5-7 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty czosnek i mieszankę przypraw, wymieszaj, a następnie dodaj kukurydzę, mięso i sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu, aż smaki się połączą, nadmiar płynu odparuje, a mięso będzie miękkie.
Powstały farsz rozłóż na kapeluszach grzybów, posyp serem i piecz przez 15 minut. Gotowe danie udekoruj kiełkami. Podawaj gorące, w towarzystwie lampki wina Cono Sur Bicicleta Carmenere.