Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
30 październik 2022

Food pairing z Carmenere: faszerowane pieczarki portobello

Szukasz pomysłu na jesienną kolację lub spotkanie ze znajomymi? Wypróbuj pieczarki portobello z bogatym, mięsno-warzywnym farszem, idealne w połączeniu z Carmenere Cono Sur.

Pieczarki portobello faszerowane mięsem i warzywami

Carmenere to jedna z najchętniej pijanych odmian czerwonego wina na świecie. Jej charakterystyczny karminowy odcień i wyraziste nuty czerwonych owoców w połączeniu z pikantnymi akcentami składają się na złożoną, elegancką całość. Dodajmy do tego doskonale zrównoważoną strukturę i kwasowość: przed nami wino stworzone do serwowania w parze z wykwintnymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na jedno z nich przygotowała dla nas znana chilijska szefowa kuchni Antonia Tagle.




Składniki:

  • 6 pieczarek portobello (same kapelusze)
  • 450 gramów mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mieszanki przypraw (patrz niżej)
  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 200 g startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki do dekoracji

Składniki - mieszanka przypraw:

  • 1 łyżka chili
  • 2 łyżki merquén (można zastąpić mieszanką ostrej papryki, soli i mielonej kolendry w proporcjach 7:2:1)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżki suszonego czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umyj i osusz pieczarki, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem.

W garnku lub woku rozgrzej oliwę. Posiekaj cebulę i paprykę, podsmaż je na oliwie przez 5-7 minut, dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty czosnek i mieszankę przypraw, wymieszaj, a następnie dodaj kukurydzę, mięso i sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu, aż smaki się połączą, nadmiar płynu odparuje, a mięso będzie miękkie.

Powstały farsz rozłóż na kapeluszach grzybów, posyp serem i piecz przez 15 minut. Gotowe danie udekoruj kiełkami. Podawaj gorące, w towarzystwie lampki wina Cono Sur Bicicleta Carmenere.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.