Świat wina to podróż po różnorodnych smakach, kolorach i aromatach. Oprócz popularnych win czerwonych i białych istnieje cała paleta nietypowych wariantów, które zachwycają swoją oryginalnością.
Wina deserowe: Rozkosz słodyczy
Wina deserowe to pojęcie, które nie jest obce wielu miłośnikom wina, ale nie są popularne w głównym nurcie i potrafią stanowić nie lada gratkę na przyjęciach i uroczystościach. Wina tego typu to prawdziwy klejnot w świecie winiarstwa. Czym zatem charakteryzują się takie trunki?
To wina słodkie, często wzmacniane. Podawane są albo solo, albo po posiłku, do deseru. Zazwyczaj serwowane są w małych kieliszkach. Przejdźmy do omówienia najpopularniejszych z nich.
Porto z Portugalii
Porto to wyróżniające się wino deserowe z północnej Portugalii. Charakteryzuje się słodyczą, bogactwem smaku i wyraźnymi nutami owocowymi. Porto to idealne wino do słodkich przekąsek, jak czekolada czy orzechy.
Sherry z Hiszpanii
Sherry to rodzaj wzmacnianego wina z Hiszpanii. Zaskakuje różnorodnością smaków, od wytrawnych do bardzo słodkich. Wywodzi się z regionu Jerez de la Frontera, a proces starzenia w beczkach nadaje mu unikalny charakter.
Wino pomarańczowe
Wino pomarańczowe, charakteryzuje się dłuższym czasem maceracji skórek białych odmian winogron w moszczu, co nadaje mu pomarańczowy kolor i intensywny smak. Ten rodzaj wina jest charakterystyczny dla Słowenii i Gruzji. Produkowane jest w glinianych amforach zwanych “kvevri” zakopanych w ziemi.
Wino zielone
Czy wino zielone faktycznie ma taki kolor? Otóż nie. Vinho verde pochodzi z Portugalii, a jego nazwa podkreśla rześkość wina i fakt, że jest bardzo młode. To idealny kompan letnich posiłków. .Vinho verde ma wiele twarzy - może być z bąbelkami, lub bez, a także może być bardziej słodkie lub wytrawne. Jego paleta barw też jest zaskakująco szeroka - od bieli po czerwień.