Przygotowanie tego piernika to prawdziwa podróż w czasie, która przeniesie Cię do korzeni polskiej tradycji, lub do wyjątkowych wspomnień z dzieciństwa. Z każdym kęsem odkryjesz prawdziwą magię świąt, a ciasto szybko stanie się Twoją ulubionym daniem świątecznym. Gotowi na tę wyjątkową podróż? To koniecznie sprawdźcie przepis poniżej!
Składniki:
250 ml czerwonego wina Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir
200 g miodu
100 g masła
2 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki kakao
Skórka ze startej jednej pomarańczy i jednej cytryny
100 g orzechów włoskich lub suszonej żurawiny (posiekanych)
Szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku na wolnym podgrzej wino, miód i masło, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę, a miód się rozpuści. Odstaw przygotowaną masę do ostygnięcia. W tym czasie w misce ubij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika, kakao, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz sól. Wymieszaj całość dokładnie, aby powstałe ciasto było gładkie. Stopniowo wlewaj przestudzone wino z miodem i masłem, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj posiekane orzechy lub żurawinę i delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczone i przestudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub oblać polewą czekoladową. Piernik najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy przejdzie już aromatem przypraw i bakalii.
W trakcie pieczenia dom zostanie wypełniony zapachem czerwonego wina, słodkiego miodu i korzennych przypraw - niech ta symfonia świątecznych aromatów unosi się w każdym zakamarku Twojego domu!