Proces winifikacji wina tradycyjnego i organicznego przebiega tak samo. Różnica między nimi powstaje znacznie wcześniej – na etapie uprawy winorośli. Konwencjonalna produkcja dopuszcza wówczas użycie środków chemicznych. W przypadku win organicznych nie ma o tym mowy; uprawa gron podlega rygorystycznym normom i kontrolom jakości, sformułowanych indywidualnie w każdym kraju.
Na temat win organicznych powiedzieliśmy już niejedno. Dziś przyjrzymy się kilku popularnym, lecz niezgodnym z prawdą opiniom na ich temat.
Nie ma chyba poglądu dalszego od prawdy. Czynnikiem, który przesądza o wysokiej jakości wina nie jest zastosowanie chemicznych preparatów, ale dopracowany i ściśle kontrolowany proces jego produkcji. Dotyczy to każdego jej etapu – od upraw i zbiorów owoców, przez winifikację, po butelkowanie i dystrybucję gotowego wina.
Czas przydatności do spożycia wina organicznego po otwarciu wynosi tyle samo, co wina tradycyjnego, a więc 3-5 dni – pod warunkiem szczelnego zamknięcia butelki; wino psuje się bowiem przy kontakcie z tlenem. Warto przy tym wiedzieć, że białe wina są na ogół mniej trwałe, niż czerwone – te drugie mają wyższą zawartość przeciwutleniaczy.
Prawdą jest, że wina organiczne nie mają konserwujących siarczanów lub zawierają ich śladowe ilości, jednak nie to przesądza o czasie jego przydatności do spożycia. Przed odkorkowaniem butelki najważniejsze jest jej prawidłowe przechowywanie. Jeśli trzymasz swoje wino organiczne w ciemnym, chłodnym miejscu, możesz być spokojny o jego świeżość.
Choć wielu ludzi uważa te pojęcia za tożsame, rzeczywistość wygląda inaczej. W produkcji wina organicznego można używać produktów odzwierzęcych, pod warunkiem, że spełniają one kryteria wyznaczone dla organicznej produkcji. W przypadku win wegańskich wszystkie składniki muszą mieć pochodzenie roślinne. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego – obie cechy łączy seria win Cono Sur Organic, która od 2009 r. legitymuje się certyfikatem V-Label.
Na cenę wina organicznego składają się nieobecne w produktach tradycyjnych ekologiczne metody produkcji i naturalne, droższe od syntetycznych komponenty. Mimo to na rynku dostępne jest wiele win organicznych – w tym Organic Cono Sur – o bardzo dobrej jakości do ceny, a przyjemność delektowania się dobrym trunkiem i gwarancja bezpieczeństwa dla środowiska w pełni ją rekompensują.