Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
09 grudzień 2020

5 mitów na temat wina organicznego

Sztucznie konserwowane? Drogie i trudno dostępne? Cytując klasyka – nic bardziej mylnego! Specjalnie dla Ciebie obalamy mity krążące wokół tematu win organicznych.



Proces winifikacji wina tradycyjnego i organicznego przebiega tak samo. Różnica między nimi powstaje znacznie wcześniej – na etapie uprawy winorośli. Konwencjonalna produkcja dopuszcza wówczas użycie środków chemicznych. W przypadku win organicznych nie ma o tym mowy; uprawa gron podlega rygorystycznym normom i kontrolom jakości, sformułowanych indywidualnie w każdym kraju.

Na temat win organicznych powiedzieliśmy już niejedno. Dziś przyjrzymy się kilku popularnym, lecz niezgodnym z prawdą opiniom na ich temat.

1. Wino organiczne ma niską jakość

Nie ma chyba poglądu dalszego od prawdy. Czynnikiem, który przesądza o wysokiej jakości wina nie jest zastosowanie chemicznych preparatów, ale dopracowany i ściśle kontrolowany proces jego produkcji. Dotyczy to każdego jej etapu – od upraw i zbiorów owoców, przez winifikację, po butelkowanie i dystrybucję gotowego wina.

2. Wino organiczne psuje się szybko po otwarciu

Czas przydatności do spożycia wina organicznego po otwarciu wynosi tyle samo, co wina tradycyjnego, a więc 3-5 dni – pod warunkiem szczelnego zamknięcia butelki; wino psuje się bowiem przy kontakcie z tlenem. Warto przy tym wiedzieć, że białe wina są na ogół mniej trwałe, niż czerwone – te drugie mają wyższą zawartość przeciwutleniaczy.




3. Wino organiczne ma krótki czas przydatności do spożycia

Prawdą jest, że wina organiczne nie mają konserwujących siarczanów lub zawierają ich śladowe ilości, jednak nie to przesądza o czasie jego przydatności do spożycia. Przed odkorkowaniem butelki najważniejsze jest jej prawidłowe przechowywanie. Jeśli trzymasz swoje wino organiczne w ciemnym, chłodnym miejscu, możesz być spokojny o jego świeżość.

4. Wino organiczne to zawsze wino wegańskie

Choć wielu ludzi uważa te pojęcia za tożsame, rzeczywistość wygląda inaczej. W produkcji wina organicznego można używać produktów odzwierzęcych, pod warunkiem, że spełniają one kryteria wyznaczone dla organicznej produkcji. W przypadku win wegańskich wszystkie składniki muszą mieć pochodzenie roślinne. Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego – obie cechy łączy seria win Cono Sur Organic, która od 2009 r. legitymuje się certyfikatem V-Label.

5. Wino organiczne jest drogie

Na cenę wina organicznego składają się nieobecne w produktach tradycyjnych ekologiczne metody produkcji i naturalne, droższe od syntetycznych komponenty. Mimo to na rynku dostępne jest wiele win organicznych – w tym Organic Cono Sur – o bardzo dobrej jakości do ceny, a przyjemność delektowania się dobrym trunkiem i gwarancja bezpieczeństwa dla środowiska w pełni ją rekompensują.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.