Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
11 luty 2020

Siarczyny w winie: co powinieneś o nich wiedzieć?

Dlaczego do win dodaje się siarczyny? Czy związki te są bezpieczne dla zdrowia i jakie regulacje prawne determinują ich zawartość? Przeczytaj nasz artykuł, by poznać odpowiedzi na powyższe pytania.

Konserwacja wina siarczynami – tak czy nie?

Siarczyny w produkcji wina wykorzystywane są jako konserwant – zapobiegają utlenianiu i rozwojowi mikroorganizmów, a w rezultacie przedłużają świeżość i utrwalają smak produktu.

Konserwacja żywności siarką to metoda znana od tysiącleci – z powodzeniem stosowali ją już starożytni Rzymianie! – lecz wciąż wzbudza wątpliwości co do jej bezpieczeństwa i negatywnego wpływu na ludzkie zdrowie. Jak jest naprawdę? Owszem, na niektórych siarczyny mogą oddziaływać mocniej, niż na innych, dotyczy to jednak głównie osoby cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe.

Czy siarczyny są niebezpieczne dla zdrowia?

Specjaliści podkreślają, że większość ludzi może spożywać produkty z zawartością siarczynów bez negatywnych skutków dla zdrowia. Warto przy tym zaznaczyć, że związki te obecne są nie tylko w winie – w przemyśle spożywczym używa się ich m.in. do konserwacji kiszonek, herbat, suszonych owoców czy fistaszków. Jeśli więc nie doznałeś nigdy reakcji alergicznej na którekolwiek z nich, nie musisz także przejmować się siarczynami w winie.


Kieliszki do czerwonego wina


Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z następującymi schorzeniami:

  • astma
  • osoby ze stwierdzoną nietolerancją lub alergią na siarczyny
  • osoby, które po wypiciu wina cierpią na bóle głowy
  • wszyscy, którzy w przeszłości zaobserwowali u siebie reakcje alergiczne po wypiciu wina (np. bóle brzucha, wysypki, obrzęki)

Jak rozpoznać, czy wino zawiera siarczyny?

Zacznij od lektury tylnej etykiety – pamiętaj jednak, że producenci nie zawsze są zobowiązani do ujawnienia dokładnej ilości lub natężenia siarczynów, jeśli ilość ta nie przekracza dopuszczalnego limitu. Kwestię tę regulują kodeksy prawne poszczególnych krajów.




Podobnie jak wszyscy producenci win chilijskich, Cono Sur umieszcza obligatoryjnie na etykietach swoich produktów następujące informacje:

  • miejsce produkcji i uprawy gron
  • procentowa zawartość alkoholu
  • nazwa i adres producenta
  • gatunek
  • kraj pochodzenia + dane importera
  • jeśli produkt jest przeznaczony na eksport, na etykiecie widnieje informacja „ Made in Chile/Bottled in Chile

Przepisy stanowią również, że każde wino z zawartością siarczynów powyżej 10 mg/L powinno zostać opatrzone ponadto informacją ”contains sulfites” („zawiera siarczyny”). Wino organiczne – w odróżnieniu od „win wyprodukowanych z organicznych winogron” – w świetle prawa nie może zawierać syntetycznych siarczynów.

Jaka jest optymalna ilość siarczynów w winie?

W świetle prawa maksymalna zawartość siarczynów wynosi 150 mg/L dla win czerwonych i 200 mg/L dla białych. Zdecydowana większość producentów stosuje je jednak w dużo mniejszych ilościach – nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i smakowych: duże natężenie siarczynów w winie wywołuje nieprzyjemne uczucie szorstkości i ściągnięcia w ustach.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.