Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
21 październik 2019

Rozwój organicznych upraw Cono Sur Pinot Noir w Chille

Organiczny Pinot Noir to wino stworzone w oparciu o zrównoważony rozwój zarówno upraw, jak i ekologii. Chcąc osiągnąć jak najlepsze wyniki i wysoki standard jakości, poświęciliśmy wiele czasu na zdobywanie wiedzy i doświadczenia w tym temacie.

Badania nad uprawami Pinot Noir w Chile


Według raportu „Agricultura orgánica: oportunidades y desafíos” opracowanego przez Ministerstwo Rolnictwa, w 2017 r. Chile zarejestrowało 174,667 hektarów certyfikowanych obszarów ekologicznych, co stanowi wzrost o 32% w porównaniu z 2016 r. To pokazuje, jak bardzo wzrosła świadomość ekologiczna.

To samo badanie dowodzi, że powierzchnia ekologiczna przeznaczona do uprawy winorośli wzrosła z 3,063 ha w 2016 r. Do 4,446 ha w 2017 r . Ten poważny wzrost, aż o 45% prezentuje, jak ważna jest świadomość upraw ekologicznych. Cono Sur ma ponad 300 hektarów przeznaczonych na ekologiczne zagospodarowanie, co stanowi prawie 10% całkowitej kwoty krajowej.


Co wpływa na prawidłowy rozwój odmiany Pinot Noir?

Chłodne i suche tereny

Wino Pinot Noir wymaga specyficznych jak na Chile warunków, szczep ten preferuje chłodne i zarazem suche tereny. Najlepszy region w Chile to doliny San Antonio i Casablanki.

Wrażliwość na nicienie

Pinot Noir to odmiana, która jest podatna na ataki nicieni, szczególnie kiedy jest szczepiona. Organiczne zarządzanie uprawami znacznie ogranicza ataki szkodników, niestety nadal są one na nie narażone.

Utrata kwasowości w ciepłych obszarach

Pinot Noir wymaga bardzo specyficznych warunków klimatycznych, aby dostarczyć idealne owoce o odpowiednio dojrzałej kwasowości. Potrzebuje głębokich gleb i chłodnego, suchego klimatu.

Wrażliwość na pleśń i inne grzyby

Pinot Noir ma cienką skórę, co czyni go bardzo podatnym na pleśń. Organiczne zarządzanie zapewnia roślinom różnorodność grzybów, które konkurują ze sobą, co znacznie łagodzi atak pleśni. Wymaga jednak bardzo ścisłego monitorowania, aby upewnić się, że winogrona są w warunkach sanitarnych. Organiczne uprawy sprawiają, że pracownicy fizyczni mają pełne ręce roboty, tak aby zapobiec takim sytuacjom. Sprawnie zarządzają baldachimem i przycinają winorośl, co pomaga w sprawnej cyrkulacji powietrza.

Wrażliwość na światło słoneczne połączona ze skłonnością do odwodnienia

Ponownie, idealne warunki klimatyczne stanowią wyzwanie podczas próby znalezienia obszarów, w których można uprawiać organicznie tę odmianę.

Brak odporności na mrozy

Ta odmiana jest szczególnie podatna na mróz, dlatego trzeba szczególnie dbać o nią podczas przymrozków.

Organiczne Pinot Noir odwdzięcza się nie tylko w smaku

Jak widać, wciąż istnieje wiele wyzwań, jeśli chodzi o uprawę Pinot Noir. Decydując się na jej uprawę nie korzystamy z żadnych środków chemicznych. Skupiamy się tylko i wyłącznie na środkach pochodzenia roślinnego, bądź zwierzęcego. Uprawy te nawiązują do tradycji winiarskich i cechują się szczególnym szacunkiem do ziemi.

Cono Sur stara się jak najbardziej zoptymalizować produkcję wina oraz wprowadza potrzebne innowacje, aby nasze wino było najwyższej jakości. Postęp ekologicznych upraw w Chile sprawia, że nasze Pinot Noir to wino o międzynarodowych standardach.

W raporcie opracowanym przez Ministerstwo Rolnictwa w 2017 r. wyeksportowano 670 000 litrów ekologicznego chilijskiego Pinot Noir, która jest jednym z częściej wybieranych win na świecie. Cabernet Sauvignon zajmuje pierwszą pozycję, a następnie Sauvignon Blanc.

20 lat doświadczenia wiele nas nauczyło, nie zamierzamy jednak spoczywać na laurach, bo przed nami jeszcze kilka wyzwań.


Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.