Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
18 listopad 2019

Projekt Pinot Noir - krok milowy dla chilijskiego winiarstwa

Marka Cono Sur na stałe zapisała się w historii chilijskiej branży winiarskiej - to w jej winnicach powstały pierwsze butelki krajowego Pinot Noir, cenionego przez specjalistów i konsumentów na całym świecie. Dowiedz się więcej na temat największego wyzwania podjętego przez Cono Sur!

Pinot Noir w Chile - między Starym a Nowym Światem

Historia chilijskiego pinota nieodłącznie wiąże się z Cono Sur: pierwszą winorośl tej odmiany posadzono na terenie posiadłości Santa Elisa, która wchodzi obecnie w skład naszych winnic. Członkowie zespołu Cono Sur, świadomi wielkiego potencjału drzemiącego w uprawie i produkcji Pinot Noir, w 1999 roku rozpoczęli projekt ukierunkowany na stworzenie najlepszego chilijskiego pinota. W produkcji zastosowano tradycyjne metody burgundzkie, które po adaptacji do południowoamerykańskich warunków pozwoliły na uzyskanie win wyjątkowych – wyrazistych, intensywnych, odzwierciedlających temperament Nowego Świata.




Tajemnice pierwszego chilijskiego pinota

Pinot Noir wypuszczone spod skrzydeł Cono Sur nie odniosłoby tak spektakularnego sukcesu bez Martina Prieura, francuskiego enologa, który odegrał kluczową rolę w stworzeniu wina. Prieur zdobywał doświadczenie w Burgundii – europejskiej „ojczyźnie” odmiany, co uczyniło go idealnym doradcą projektu Pinot Noir.

Francuski specjalista wraz z szefem zespołu Cono Sur wybrali najlepsze winnice pod uprawę delikatnej winorośli Pinot Noir, biorąc pod uwagę właściwości gleby i warunki klimatyczne poszczególnych terenów. Prieur wspierał także procesy projektowania i budowy pomieszczeń, w których odbywała się winifikacja gron.

Efekty nie tylko spełniły oczekiwania, ale wręcz je przerosły – odwaga i innowacyjne działania Cono Sur zaowocowały wypuszczeniem na rynek 2 wspaniałych win:

Cono Sur Ocio Pinot Noir

Wino uznawane za ikonę projektu Pinot Noir, z dominującymi nutami malin i wiśni, perfekcyjnie skombinowanych z subtelnymi aromatami tytoniu i przypraw.

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir

Wino z limitowanej edycji, dojrzewające w pieczołowicie dobranych dębowych beczkach, które przesądzają o jego wyjątkowości.





Organiczne Pinot Noir Cono Sur

Zaangażowanie Cono Sur w ochronę środowiska także nie pozostało bez znaczenia dla produkcji chilijskiego pinota. Firma posiada łącznie ponad 300 hektarów ziemi pod uprawy organiczne; szczep Pinot Noir zajmuje aż 70 hektarów, ulokowanych w dolinach San Antonio i Colchagua. Z zebranych owoców wytwarza się tam Cono Sur Pinot Noir Organic – wino o charakterystycznym ciemnoczerwonym odcieniu, pełne nut dzikich owoców, miękkich dębowych akcentów i gładkich tanin.

Każda butelka pinota Cono Sur kryje w sobie to, co najlepsze dla tej wyjątkowej odmiany, zachowując przy tym unikatowy charakter swojego terroir. Zachęcamy do degustacji i odkrycia swojego ulubionego chilijskiego Pinot Noir!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.