Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
30 październik 2019

Pinot Noir - Chile czy Kalifornia?

Choć Cono Sur zalicza się do głównych producentów Pinot Noir w obu Amerykach, jego odmiany ze Stanów Zjednoczonych są równie godne uwagi. Poznaj charakterystykę Pinota ze słonecznej Kalifornii!

Pinot Noir w Nowym Świecie

Grona gronom nierówne: niektóre ze szczepów winnych, np. Cabernet Sauvignon, świetnie czują się na obszarach o wysokiej amplitudzie temperatur. Inne – w tym Pinot Noir – wręcz przeciwnie; flagowa odmiana Cono Sur potrzebuje chłodnego, stabilnego klimatu, charakterystycznego dla dolin Casablanca i San Antonio. Dogodne warunki klimatyczne pod uprawę Pinot Noir panują także w niektórych regionach Nowej Zelandii i USA.

Kalifornijski Pinot Noir – podobieństwa i różnice

Północnoamerykańskim „domem” Pinot Noir są okolice rzek Sonoma i Russian River w Kalifornii. Chilijskie i amerykańskie pinoty wykazują wiele podobieństw; podczas degustacji da się jednak wyczuć kilka różnic, które czynią porównanie obu trunków bardzo interesującym doświadczeniem.

Winiarze z Kalifornii pracują nad uzyskaniem idealnego pinota już od ponad 50 lat. Rezultaty ich pracy wywierają ogromne wrażenie – kalifornijski Pinot Noir wyjątkowo czytelnie odzwierciedla warunki swojego terroir, choć w obrębie całego regionu można wyróżnić pewne wspólne cechy. Są nimi wysoka kwasowość oraz średnia koncentracja.



Winorośl dojrzewająca w cieplejszym klimacie (np. w okolicy Russian River) wydaje ciemnofioletowe, wręcz czarne owoce, a uzyskane z nich wino jest mocniej skoncentrowane i zawiera więcej alkoholu. Pinot Noir wytwarzany w chłodniejszych regionach, takich jak Sonoma, ma wyższą kwasowość i jest wyraźnie lżejszy – czuć w nim nuty czerwonych owoców i subtelne kwiatowe aromaty, podbite tu i ówdzie akcentami mineralnymi czy przyprawowymi.

Pinot Noir z Ameryki – z północy na południe

Wiele z cech wymienionych wyżej odpowiada także charakterystyce chilijskiego Pinot Noir. Cono Sur uprawia winorośl na wapiennych glebach i chłodnym powietrzu, dlatego efekt finalny przypomina nieco wina produkowane w Sonomie. Pinoty Cono Sur to wina o niskiej lub średniej koncentracji, w zależności od indywidualnego terroir nasycone świeżą czerwienią lub intensywnym fioletem owoców.

Każda butelka Pinot Noir – czy to z Ameryki Północnej, czy Południowej – skrywa jednak w swoim wnętrzu „rozpoznawcze” cechy gatunku: idealne zbalansowanie, kwasowość i delikatne taniny. Już dziś wypróbuj Cono Sur Pinot Noir i poszukaj ich na własnym podniebieniu!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.