Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
08 sierpień 2019

Pinot Noir - Chile czy Burgundia?

Europa i Ameryka, Stary Kontynent i Nowy Świat - francuska Burgundia i centralne doliny Chile, choć tak odległe od siebie, mają wspólny mianownik: unikalny klimat i położenie obu regionów stwarza niezwykle korzystne warunki do uprawy delikatnych gron Pinot Noir.

Kilka słów o właściwościach Pinot Noir

To odmiana kapryśna i podatna na choroby, dlatego wymaga szczególnej troski i uważności przy uprawie. Grona są małe i zwarte, podobne do czarnej szyszki – stąd właśnie pochodzi nazwa odmiany. Owoce mają intensywnie fioletowy kolor, cieniutką skórkę, a ich sok wibruje słodyczą na podniebieniu. Drobne listki reagują na każdy podmuch wiatru i łatwo marzną.

Pinot Noir – burgundzki znak rozpoznawczy

Kraina w centralno-wschodniej Francji zapisała się na niejednej karcie historii – także tej winiarskiej. Pierwsze świadectwo uprawy winorośli na terenie Burgundii pochodzi już z 312 r. n.e.! Odmiana Pinot Noir zadomowiła się tam już wiele wieków temu, a wysoka jakość plonów wynika z unikalnych właściwości terenu i klimatu Burgundii. Borowinowe gleby z fragmentami morskich skamieniałości, chłodne powietrze i wysokie nasłonecznienie – właśnie tego potrzeba delikatnym gronom!

Z biegiem czasu szczep Pinot Noir urósł do rangi winiarskiej wizytówki Burgundii. To właśnie stąd pochodzą najdroższe wina tego gatunku, wyceniane na kilkanaście tysięcy dolarów amerykańskich za butelkę.

Pinot Noir z Burgundii – charakterystyka

Oczywiście, właściwości każdej partii różnią się w zależności od konkretnych warunków, w jakich dojrzewały grona. Mimo to wszystkie burgundzkie pinoty mają pewne wspólne cechy. Ich kolor to zawsze intensywna czerwień; czasami barwa przybiera odcień wiśni, rubinu czy owocu granatu, innym razem zdarzają się tony fioletowe i ceglaste. Na podniebieniu wino jest wytrawne, miękkie, a alkohol ledwo daje się wyczuć.

Nuty aromatyczne młodego Pinot Noir z Burgundii niemal zawsze zawierają akcenty wiśni i czarnej porzeczki. Procesy starzenia rozwijają aromaty przyprawowe (pieprz, cynamon), a także ziemiste nuty kawy i skóry.




Pinot Noir z Nowego Świata

Grona Pinot Noir są ekstremalnie delikatne, a niepowtarzalne naturalne warunki Chile stwarzają dla nich barierę ochronną przed surową pogodą, plagami szkodników i chorobami. To jedna z 12 najpopularniejszych odmian w kraju, uprawiana na blisko 4000 hektarach. Winorośle Pinot Noir rozgościły się przede wszystkim w dolinach San Antonio i Casablanca. Klimat i gleby obu obszarów przypominają warunki winnic burgundzkich, co przekłada się na doroczne obfite zbiory owoców dobrej jakości.

Pinot Noir z Chile – charakterystyka

Chilijski pinot to wino aksamitne, o harmonijnie zbalansowanym smaku, pełne truskawkowych i czereśniowych nut z niską koncentracją tanin. Delikatne akcenty przyprawowe stawiają kropkę nad „i” unikalnego doświadczenia degustacji tego wina.

Cono Sur Pinot Noir - polska oferta

Polscy smakosze wina mają do dyspozycji kilka Pinot Noir – od wykwintnego Single Vineyard i Reserva Especial po budżetowe, lecz nie mniej interesujące Bicicleta. Każde z nich zasługuje co najmniej na chwilę uwagi, a poszukiwanie ich wspólnych cech i unikalnych akcentów jest prawdziwą przyjemnością i niezwykle ciekawym doświadczeniem!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.