Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
16 październik 2018

Krótka historia Rieslinga

Zastanawiasz się nad wyborem wina? Poznaj rieslinga – szczep, który w zależności od pochodzenia i czasu leżakowania zaspokoi gusta amatorów smaków słodkich, wytrawnych i mieszanych.

Skąd pochodzi riesling?

Liczne badania nad pochodzeniem rieslinga wykazały, że odmiana jest efektem krzyżówki cenionego w średniowieczu szczepu gouais blanc – przodka wielu najszlachetniejszych odmian, w tym m.in. chardonnay – z wymarłym już potomkiem traminera i dzikiej winorośli. Pierwsze pisemne odniesienia do trunku wykonano w 1435 roku na dworze szlacheckim Jana IV Katzenelnbogena. Co ciekawe, współcześni rozsmakowali się w jego charakterystycznym smaku na tyle, że wydano nawet specjalne dekrety nakazujące podmianę wszystkich sadzonek na rieslinga.

Początkowo odmianę uprawiano wyłącznie na terenach niemieckojęzycznych (Niemcy, Austria, Luksemburg). Z biegiem czasu zasięg hodowli szczepu stopniowo rozszerzał się na państwa ościenne (m.in. Francja, Szwajcaria, Węgry) oraz zupełnie odległe (m.in. Australia, USA, RPA). Dzięki zaangażowaniu pracowników Cono Sur dotarł również na skaliste zbocza Chile.

Warto podkreślić, że praktycznie nie da się trafić na złego rieslinga! Ze względu na wymagające warunki uprawy odmiana nigdy nie stała się podstawą tanich, masowych win.




Riesling - smak i aromat

Riesling wykorzystywany jest do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i musujących. Na jego charakter wpływają przede wszystkim warunki uprawy: w zależności od regionu, klimatu (wymagany chłód) oraz rodzaju gleby (wyczuwalna nuta mineralna) możemy uzyskać wina całkiem wytrawne, jak i słodkie. Charakterystyczna jest również niska zawartość alkoholu i wyjątkowo świeży bukiet.

Riesling cechuje się wysoką ekspresją terroir, co oznacza, że na jego właściwości smakowe wyraźnie wpływa miejsce, z którego pochodzą owoce. Odnajdziemy w nim więc wyraźne aromaty cytrusowe, egzotyczne (np. ananas), roślinne (np. kwiat róży, świeża trawa) lub swojskie (np. brzoskwinia, śliwka czy truskawka).

Istotnym czynnikiem jest również sam wiek trunku. Młody riesing jest odświeżający, czasem ma się wrażenie lekkiego musowania. Charakterystyczne dla dojrzałych, kilkuletnich butelek są dość nietypowe aromaty, w tym benzynowa nuta, szczególnie pożądana przez koneserów. Najszlachetniejsze odmiany uzyskuje się przy wykorzystaniu szlachetnej pleśni lub zmrożenia: procesy te powodują usunięcie wody z gron, a sama mieszanka zyskuje bogaty, słodko-kwaśny aromat.



Jak łączyć riesling z jedzeniem?

Wytrawne rieslingi pasują do ryb i owoców morza, ale także do kwaśnych dań z kapusty. Zarówno warzywa, jak i drób to idealni partnerzy rieslingów. Wina z odrobiną cukru doskonale uzupełnią mocno przyprawione i pikantne dania kuchni orientalnych. Wina słodkie mogą towarzyszyć deserom: świetnie sprawdzają się do ciast z owocami.

Rieslingi Cono Sur

Pomimo bardzo wysokich wymagań odnośnie uprawy, rieslingi przyjęły się znakomicie w specyficznym klimacie Chile. Niska aktywność szkodników w połączeniu ze bogatym składem gleby doliny Bio-Bio i odpowiednimi warunkami pogodowymi nadają każdej kolejnej butelce niepowtarzalny, świeży aromat. Na szczególną uwagę zasługują wina z serii Bicicleta (opatrzone charakterystycznym logo z rowerem) oraz ekologicznej linii Organic. Warto spróbować tym bardziej, że wysoka jakość idzie tu w parze z przystępną ceną!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.