Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
10 sierpień 2020

4 orzeźwiające koktajle na bazie wina

​Chłodny koktajl z winem w roli głównej to napój idealny na ostatnie dni lata. Sprawdź kilka klasycznych receptur i przyrządź je z zastosowaniem swojego ulubionego wina Cono Sur!



1. Terremoto

Nasze zestawienie nie mogło zacząć się inaczej: Terremoto to jeden z najpopularniejszych koktajli w Chile. Jego nazwę – po hiszpańsku „trzęsienie ziemi” – potraktuj jako znak ostrzegawczy! W ziołowo-kwaskowatym smaku prawie nie wyczuwa się alkoholu, a od wybornego napoju trudno się oderwać; istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że po wstaniu od stołu zatrzęsą Ci się kolana :) Tradycyjnie do przygotowania Terremoto używa się chilijskiego wina Pipeño, lecz nasza wersja na bazie rieslinga Cono Sur smakuje równie dobrze.


Terremoto - przepis:

  • ¾ szklanki wina Cono Sur Bicicleta Riesling
  • 40 ml likieru Fernet Branca
  • gałka lodów ananasowych
  • przepis na 1 porcję

Wlej schłodzone wino do wysokiej szklanki, umieść u góry gałkę lodów i dodaj powoli likier. Podawaj ze słomką i długą łyżeczką.




2. Frosé

Zdjęcia designerskich szklanek wypełnionych pasteloworóżowym napojem, przybranych owocami i kolorowymi palemkami, podbiły Instagram już przed kilkoma sezonami i królują niepodzielnie każdego lata. Popularność trendu jest w pełni uzasadniona – poza efektownym wyglądem koktajl na bazie różowego wina jest lekki, orzeźwiający i znakomicie gasi pragnienie. Przyrządzenie frosé nie sprawi Ci problemu nawet, jeśli w kuchni gotujesz tylko wodę na herbatę, a wybór ulubionego owocu pozwoli Ci osiągnąć efekt, który w 100% odpowiada Twoim kubkom smakowym.


Frosé - przepis:

  • ½ butelki wina Cono Sur Bicicleta Pinot Noir Rose
  • 100 g cukru
  • ulubione owoce: arbuz, brzoskwinie, maliny, truskawki itd. (opcjonalnie – sok owocowy o wybranym smaku)
  • lód w kostkach
  • przepis na 3-4 porcje

Jeśli korzystasz ze świeżych owoców, zblenduj je na gładkie puree, stopniowo dodając cukier. Jeśli używasz soku, wymieszaj go z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści. Całość połącz z winem i ponownie zblenduj, a następnie przelej do szklanek lub dużych kieliszków i uzupełnij kostkami lodu. Koktajle możesz udekorować cząstkami cytryny, pomarańczy, owoców jagodowych.




3. Calimocho

Na oryginalnej, baskijskiej nazwie tego koktajlu – Kalimoxto – można połamać sobie język; przygotowanie drinka jest znacznie prostsze, bo wymaga właściwie tylko zmieszaniu dwóch składników. Połączenie czerwonego wina i coli może wydawać się ekscentryczne tym, którzy jeszcze go nie próbowali. Jeśli i Ty zaliczasz się do tego grona, już po kilku łykach przekonasz się, że warto było spróbować!


Calimocho - przepis:

  • 100 ml wina Cono Sur Bicicleta Cabernet Sauvignon lub Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon-Carmenere-Syrah
  • 100 ml coca-coli
  • lód w kostkach
  • cząstka cytryny (opcjonalnie)
  • przepis na 1 porcję

Do szklanki o pojemności ok. 240 ml włóż kilka kostek lodu, a następnie wlej wino oraz coca-colę i delikatnie zamieszaj całość. Jeśli chcesz przełamać słodycz koktajlu, dodaj kilka kropel soku z cytryny.




4. Sangria

Popularność tego owocowego ponczu już wiele lat temu przekroczyła granice jego rodzinnej Walencji - sangria gości na letnich stołach niemal na całym świecie. Połączenie wytrawnego wina ze świeżymi owocami zachwyca bogatym, świeżym smakiem, a dodatek brandy i sporej szczypty cynamonu dodaje całości pazura. Waza pełna kolorów i aromatów, słodko-kwaśne orzeźwienie z pikantnym twistem, owoce wyławiane palcami ze szklanki… Sangria to kwintesencja lata!


Sangria - przepis:

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina Cono Sur (np. Syrah, Carmenere, Cabernet Sauvignon)
  • 150 ml brandy lub koniaku
  • ok. 400 g mieszanych świeżych owoców (jabłka, pomarańcze, winogrona, kiwi, brzoskwinie, granat, truskawki, ananas)
  • 1-2 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • do rozcieńczenia: woda gazowana/Fanta/Sprite/sok pomarańczowy

Wsyp cukier do wazy, dużego garnka lub dzbanka i rozpuść go w niewielkiej ilości ciepłej wody. Umyte i obrane owocepokrój w kostkę, a owoce cytrusowe – w plastry. Całość dodaj do syropu cukrowego, dodaj wino i cynamon, wymieszaj i odstaw naczynie na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dodaj do sangrii brandy lub koniak oraz wybrany napój bezalkoholowy w ilości, która pozwoli Ci osiągnąć pożądaną gęstość i smak. Uzupełnij napój kostkami lodu i serwuj go gościom w wysokich szklankach.

¡Salud!

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.