Aksamitne, jedwabiste – wino o szlachetnej, bogatej strukturze i przyjemnej konsystencji, oczarowujące wrażeniami dotykowymi podczas degustacji.
Benzynowe – wino z delikatną, lecz wyczuwalną nutą naftową. Cecha ta obecna jest zwłaszcza w dojrzałych, szlachetnych rieslingach – takich, jak Cono Sur Single Wineyard Riesling.
Ciepłe – termin nie odnosi się tu do temperatury trunku, a zawartości alkoholu. W winie ciepłym jest ona zbyt wysoka – trunek nieprzyjemnie piecze, „parzy” w ustach i przełyku.
Cytrusowe
– wino o przyjemnej kwasowości, z
wyczuwalnymi aromatami owoców cytrusowych: cytryn, limonek,
grejpfrutów, pomarańczy. Znakomitym
przykładem jest m.in. Reserva Especial Sauvignon Blanc.
Długie, o długim finiszu – wino o smaku utrzymującym się na podniebieniu przez dłuższą chwilę od degustacji.
Gładkie – wino bez wiodącej nuty aromatycznej, o niskiej taniczności.
Klarowne – wino o czystej, przejrzystej barwie.
Mineralne – wino z wyczuwalnymi nutami minerałów obecnych w glebie, na której dojrzewały grona (np. wapienne, granitowe, łupkowe). Nuty mineralne występują m.in. w Bicicleta Sauvignon Blanc i Chardonnay z linii Organic.
Okrągłe, zaokrąglone – dojrzałe wino o bogatej, zrównoważonej aromatyce, przyjemnie gęste, bez niemiłej ciężkości, np. Reserva Especial Carmenere, blend Organic Cabernet Sauvignon-Carmenere-Syrah.
Rześkie – termin charakterystyczny dla win białych i różowych, takich jak Bicicleta Pinot Noir Rose. Wino orzeźwiające, o wysokiej, lecz niedrażniącej kwasowości, bez dominującej słodyczy.
Spokojne – wino niegazowane, nienasycone dwutlenkiem węgla.
Trawiaste – wino o charakterystycznym, „roślinnym” smaku, właściwym dla niedojrzałych gron.
Twarde – wino pełne niedojrzałych tanin, cierpkie w smaku i wywołujące wrażenie nieprzyjemnej szorstkości.
Złożone, wielowymiarowe – wino, w którym wyczuwa się wiele różnorodnych nut aromatycznych.