Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
19 lipiec 2020

Co podać do Pinot Noir? 3 pomysły na posiłki

Foodpairingowych inspiracji nigdy dość. Sprawdź nasze pomysły na kolację we dwoje, niedzielny obiad lub kojący posiłek po ciężkim dniu - koniecznie z lampką Pinot Noir Cono Sur!

W poszukiwaniu winiarskiego ideału

Pinot Noir to najbardziej wyrafinowany gatunek czerwonego wina na świecie. Jego tekstura, barwa i aromat – nasycony nutami kwiatów i czerwonych owoców, emanujący świeżością i przyjemną kwasowością – nie dają się pomylić z żadną inną odmianą. Aby osiągnąć doskonałość w każdym z wymienionych aspektów, należy poświęcić należytą uwagę wszystkim etapom produkcji wina, począwszy od wyboru lokalizacji pod uprawę gron.




Pinot Noir z Chile – duma Nowego Świata

Chile jest pod tym względem położone wyjątkowo korzystnie. Pinoty pozyskiwane z winorośli porastających doliny Casablanca, San Antonio i Bio-Bio cieszą się uznaniem na całym świecie. Chilijskie Pinot Noir charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi nutami wiśni i truskawek oraz akcentami aromatów ziołowych, np. tymianku czy liści laurowych. Umiarkowany klimat sprawia, że grona dojrzewają w wolnym tempie, co przekłada się na esencjonalność i znakomity balans aromatów uzyskanych win.

Do czego podać Pinot Noir Cono Sur?

Nic nie wydobywa pełni walorów wina tak, jak podanie go w towarzystwie prawidłowo dobranego posiłku. Zrównoważony, idealnie zbalansowany aromat Pinot Noir otwiera przed Tobą szerokie możliwości w zakresie foodpairingu. Na początek mamy dla Ciebie 3 propozycje – na tyle zróżnicowane, że z pewnością znajdziesz wśród nich smaki odpowiadające Twoim gustom.

1. Pizza w wersji gourmet

Koronne danie kuchni włoskiej świetnie sprawdza się w roli towarzysza Pinot Noir. Aby dodać prostej potrawie wyjątkowego charakteru, warto ograniczyć liczbę jej składników, stawiając za to na ich najwyższą jakość. Cieniutkie ciasto posmarowane sosem z dojrzałych, letnich pomidorów, kilka plastrów pieczarek i mozzarelli z bawolego mleka, odrobina czosnku i oregano… W połączeniu z kieliszkiem pinota Cono Sur masz przed sobą posiłek niczym z trattorii, w której regularnie stołują się mieszkający po sąsiedzku Włosi.




2. Grillowany łosoś z czosnkiem

Pinot Noir pasuje równie dobrze do dań z ryb i owoców morza. Także i tutaj stawiamy na prostotę: co powiesz na filet z łososia, doprawiony czosnkiem, masłem i Twoim ulubionym dressingiem lub gałązką świeżych ziół? Przygotowaną w ten sposób rybę wystarczy owinąć folią aluminiową i wrzucić na kwadrans do piekarnika lub na ruszt. Prosto, szybko, wykwintnie!

3. Carne plateada

Jeśli chcesz spróbować smaków Chile nie tylko w kieliszku, ale i na talerzu, podaj pinota Cono Sur do jednego z najpopularniejszych dań tamtejszej kuchni – carne plateada. Nie zrażaj się obcym brzemieniem nazwy; nawet z niewielkim doświadczeniem w gotowaniu możesz łatwo przyrządzić potrawę samodzielnie.

Jej podstawa to mięso wołowe (w polskich warunkach najlepsze będą mostek lub żeberka oddzielone od kości), zamarynowane w czosnku, ziołach i oliwie, a następnie duszone przez kilka godzin z pokrojonymi pomidorami, cebulą i marchewką. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso podane z ziemniaczanym puree i lampką Pinot Noir to kwintesencja chilijskiego comfort food.

Jak podawać Pinot Noir?

Kluczem do wydobycia pełni aromatu jest optymalna temperatura serwowania. Pinotom Cono Sur wystarczy 14 C – delikatnie ogrzane wino uwalnia swoją przyjemną kwasowość, świeżość i intensywne aromaty, które wynoszą je na piedestał światowego winiarstwa.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.