Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
07 luty 2021

Food pairing w wersji fit - 3 sprawdzone pomysły

Dbasz o sylwetkę? Masz ochotę na lekką przekąskę? Wypróbuj 3 przepisy na smakowite, niskokaloryczne dania w parze z Twoim ulubionym winem Cono Sur.

Food pairing - wersja light

Myśląc o połączeniach jedzenia z winem, najczęściej zaczynamy od potraw mięsnych, makaronów, serów, dań obficie doprawianych masłem i oliwą – równie pysznych i intensywnych w smaku, jak treściwych, sycących na długo. Czasem miewamy jednak ochotę na lżejszy posiłek. Czy można popić go wyłącznie wodą, by w pełni docenić jego walory? Absolutnie nie – Cono Sur ma w ofercie wina wyraziste i eleganckie, a jednocześnie dość lekkie, by nie zdominować delikatnych smaków jedzenia.

Na początek przygody z food pairingiem w wersji fit przygotowaliśmy dla Ciebie 3 propozycje – na tyle różnorodne, że z pewnością wybierzesz z nich coś dla siebie.

1. Trójkolorowa sałatka tabbouleh

To danie wręcz stworzone do pary z Organic Pinot Noir – szlachetnym czerwonym winem o delikatnych taninach. Prosta receptura nie sprawi problemu nawet kuchennym debiutantom.

Przepis:

  • Rozgrzej w rondelku 1-2 łyżki oliwy, wsyp na nią szklankę surowej komosy ryżowej i praż przez minutę. Posól zrumienioną kaszę, zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj całość przez 15 minut.
  • Ugotowaną komosę odsącz i wystudź.
  • Wrzuć do miski posiekany pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych listków bazylii, 1 ogórek pokrojony w kostkę i szklankę pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół.
  • Połącz komosę z warzywami i ziołami, dodaj odrobinę oliwy, sól i pieprz do smaku.
  • Smak sałatki wzbogacisz także dodając 1-2 łyżki soku z cytryny, posiekane liście mięty, pół szklanki zielonych lub czarnych oliwek oraz pokrojony w kostkę ser (np. feta, mozzarella, ser kozi).



2. Miseczki z ciasta filo faszerowane pieczarkami

Danie znakomicie komponuje się z delikatnymi taninami, lekką strukturą i dymnymi akcentami Bicicleta Pinot Noir.

Przepis:

  • Zmiel w malakserze 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki bazylii i pół szklanki migdałów. Wymieszaj całość ze 150 gramami kremowego serka i 2 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • Pokrój w plasterki 100 gramów pieczarek.
  • Posmaruj roztopionym masłem 6 arkuszy ciasta filo. Pokrój ciasto na mniejsze kawałki i wyłóż nimi foremki do muffinek lub tarteletek, tak by uzyskać kształt miseczek. Wypełnij środki przygotowaną pastą i pieczarkami.
  • Piecz całość przez 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Gotowe danie serwuj z plastrami surowej szynki i winem schłodzonym do temperatury 14°C.



3. Tatar z łososia

To idealny towarzysz Bicicleta Chardonnay – wina młodego, świeżego, o zbalansowanej kwasowości. Aby w pełni cieszyć się smakiem kompozycji, pamiętaj, by przed podaniem schłodzić wino do temperatury 14°C.

Przepis:

  • Drobno posiekaj 200 gramów filetu z łososia oraz pęczek szczypiorku. Odłóż część zieleniny do dekoracji.
  • Połącz składniki ze szklanką drobnych krewetek, szklanką kaparów, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw masę solą i pieprzem.
  • Pokrój w kostkę dojrzałe awokado i dodaj do masy.
  • Wyłóż tatara na talerzyki i udekoruj każdą porcję resztą szczypiorku.
Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.