Food pairing - wersja light
Myśląc
o połączeniach jedzenia z winem, najczęściej zaczynamy od potraw
mięsnych, makaronów, serów, dań obficie doprawianych masłem i
oliwą – równie pysznych i
intensywnych w smaku,
jak treściwych, sycących na długo. Czasem
miewamy jednak ochotę na lżejszy posiłek. Czy można popić go
wyłącznie wodą, by w pełni docenić jego walory? Absolutnie nie –
Cono Sur ma w ofercie wina wyraziste i eleganckie, a jednocześnie
dość lekkie, by nie zdominować delikatnych smaków jedzenia.
Na
początek przygody z food pairingiem w wersji fit przygotowaliśmy
dla Ciebie 3 propozycje – na tyle różnorodne, że z pewnością
wybierzesz z nich coś dla siebie.
1. Trójkolorowa sałatka tabbouleh
To danie wręcz stworzone do pary z Organic Pinot Noir – szlachetnym czerwonym winem o delikatnych taninach. Prosta receptura nie sprawi problemu nawet kuchennym debiutantom.
Przepis:
- Rozgrzej w rondelku 1-2 łyżki oliwy, wsyp na nią szklankę surowej komosy ryżowej i praż przez minutę. Posól zrumienioną kaszę, zalej 2 szklankami gorącej wody i gotuj całość przez 15 minut.
- Ugotowaną komosę odsącz i wystudź.
- Wrzuć do miski posiekany pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych listków bazylii, 1 ogórek pokrojony w kostkę i szklankę pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół.
- Połącz komosę z warzywami i ziołami, dodaj odrobinę oliwy, sól i pieprz do smaku.
- Smak sałatki wzbogacisz także dodając 1-2 łyżki soku z cytryny, posiekane liście mięty, pół szklanki zielonych lub czarnych oliwek oraz pokrojony w kostkę ser (np. feta, mozzarella, ser kozi).
2.
Miseczki z ciasta filo faszerowane pieczarkami
Danie
znakomicie komponuje się z delikatnymi taninami, lekką strukturą i
dymnymi akcentami Bicicleta Pinot Noir.
Przepis:
- Zmiel
w malakserze 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki bazylii i pół
szklanki migdałów. Wymieszaj
całość ze 150 gramami kremowego serka i 2 łyżkami tartego
parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Pokrój
w plasterki 100 gramów pieczarek.
- Posmaruj
roztopionym masłem 6 arkuszy ciasta filo. Pokrój ciasto na mniejsze
kawałki i wyłóż nimi foremki do muffinek lub tarteletek, tak by
uzyskać kształt miseczek. Wypełnij środki przygotowaną pastą i
pieczarkami.
- Piecz
całość przez 15 minut w temperaturze 180°C.
- Gotowe
danie serwuj z plastrami surowej szynki i winem schłodzonym do
temperatury 14°C.

3.
Tatar z łososia
To
idealny towarzysz Bicicleta Chardonnay – wina młodego, świeżego,
o zbalansowanej kwasowości. Aby w pełni cieszyć się smakiem
kompozycji, pamiętaj, by
przed podaniem schłodzić wino do temperatury 14°C.
Przepis:
- Drobno
posiekaj 200 gramów filetu z łososia oraz pęczek szczypiorku.
Odłóż część zieleniny do dekoracji.
- Połącz
składniki ze szklanką drobnych krewetek, szklanką kaparów, oliwą
i sokiem z cytryny. Dopraw masę solą i pieprzem.
- Pokrój
w kostkę dojrzałe awokado i dodaj do masy.
- Wyłóż
tatara na talerzyki i udekoruj każdą porcję resztą szczypiorku.