Pełną wersję artykułu przeczytasz tutaj: Cono Sur – making a positive impact
Zrównoważony rozwój, organiczna uprawa, minimalna ingerencja w naturalne procesy… Wszystko to, co dziś wydaje się standardem, jeszcze 2 dekady temu świadczyło o nowatorskim, oryginalnym spojrzeniu na działalność produkcyjną. Można powiedzieć, że Cono Sur wyprzedziło pod tym względem swoje czasy – wymienione wartości towarzyszyły bowiem marce od samego startu w latach 90. XX wieku.
Realizacja
idei w praktyce rozpoczęła się na dobre
w 2000 r. wraz z
zapoczątkowaniem organicznej uprawy
winorośli. Metoda ta obowiązuje obecnie na ponad 300 hektarach
winnic w dolinach San Antonio i Colchagua. Przejście na organiczne
uprawy wdrażane jest także
w posiadłości El Encanto w dolinie
Aconcagua. Następna
„w kolejce” jest dolina Bio-Bio, gdzie zespół Cono Sur bada
obecnie możliwości
wprowadzenia tej metody.
Marka podejmuje także liczne inicjatywy służące minimalizacji wpływu produkcji wina na środowisko naturalne. – Nieustannie działamy na rzecz zmniejszenia naszego śladu w środowisku – mówi Matías Ríos, dyrektor produkcji Cono Sur. – Pozyskujemy prąd za pomocą paneli słonecznych, limitujemy produkcję odpadów i zużycie wody na litr wyprodukowanego wina.
Troską o środowisko objęty jest także transport gotowego towaru: Cono Sur jest jednym z pierwszych światowych producentów wina legitymujących się certyfikatem CarbonNeutral® i od 2007 r. odnawia go regularnie co roku.
Ríos przekonuje, że organiczna produkcja wina przekłada się także na jego jakość i walory smakowe. – Nie można powiedzieć, że wino organiczne jest z definicji lepsze niż produkowane konwencjonalnie. Z naszego doświadczenia wynika jednak, że wina organiczne mają bardziej wyrazisty charakter, są mocniej skoncentrowane i lepiej oddają specyfikę swojego terroir.
Pinot Noir – flagowy szczep Cono Sur – czuje się w takim środowisku szczególnie dobrze. - Winorośl tej odmiany nie wybacza błędów – wyjaśnia Ríos. – Organiczna uprawa pinota jest trudnym wyzwaniem, ale przynosi doskonałe efekty, a równowaga ekologiczna w winnicy znajduje bezpośrednie odzwierciedlenie w jakości wina. Grona Pinot Noir uprawiane w optymalnym terroir są zdrowe, a wytwarzane w nim wino – idealnie zbalansowane. To najlepsza metoda produkcji tej odmiany.
Przekonanie o możliwości pełnego wykorzystania potencjału terenu i uprawianych na nim owoców z poszanowaniem ekosystemu jest najlepszym podsumowaniem przekonań Ríosa i jego zespołu. – Wierzymy, że najważniejsze w produkcji wina jest zawarcie w nim wiadomości do świata – deklaruje szef produkcji Cono Sur. Jaka jest owa wiadomość? – Możemy uzyskać wino wysokiej jakości, z wykorzystaniem innowacyjnych technologii, a jednocześnie bez szkody dla środowiska.