Cono Sur A New World
Aby wejść na tę stronę, musisz potwierdzić, że przekroczyłeś wiek uprawniający do picia alkoholu.
10 wrzesień 2020

4 przepisy na grzańce, dzięki którym polubisz jesień

Przygotuj się na sezon jesienno-zimowy i poznaj nasze przepisy na rozgrzewające grzańce z winem Cono Sur w roli głównej!



Trudno rozstać się z latem, ale parujący kubek wina z przyprawami i owocami potrafi skutecznie osłodzić tę tęsknotę. Przed Tobą co najmniej kilka miesięcy, które możesz poświęcić na kuchenne eksperymenty: przygotowaliśmy dla Ciebie 4 przepisy na grzane wino – zarówno te najbardziej tradycyjne, jak i z lekkim twistem. Wypróbuj je po kolei i wytypuj swój ulubiony grzaniec na nadchodzący sezon!

1. Grzaniec galicyjski

Klasyka gatunku, smak rodem z krakowskiego jarmarku bożonarodzeniowego i wieczorów spędzanych z książką i kocem – któż nie lubi grzańca galicyjskiego? To sprawdzony wybór do podjęcia znajomych, szybkiej rozgrzewki po powrocie do domu, a także znakomita baza do dalszych modyfikacji przepisu.

Przepis na 3-4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina, np. Cono Sur Bicicleta Cabernet Sauvignon
  • 2-3 łyżki miodu
  • kawałek kory lub 1-1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 1 cytryna lub pomarańcza

Wlej wino i miód do garnka, dodaj przyprawy i podgrzewaj całość do momentu, aż napój będzie gorący (uwaga – nie dopuszczaj do wrzenia!). W trakcie podgrzewania kilka razy delikatnie zamieszaj wino. Gotowy grzaniec przelej do szklanek lub kubków i uzupełnij każdą porcję cząstką owocu cytrusowego.


2. Glögg

Trzaskające północne mrozy wymagają mocnego kontruderzenia. Właśnie dlatego glögg, czyli grzane wino z dodatkiem wysokoprocentowego alkoholu i słodkich bakalii, pija się we wszystkich krajach nordyckich - od Estonii po Islandię. Północnoeuropejska kultura niesie zresztą ze sobą znacznie więcej lifestylowych inspiracji; szklaneczka glöggu, imbirowe ciasteczka i skandynawski kryminał to niezawodny przepis na zimowy relaks.

Przepis na 3-4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina
  • 100 ml wódki, koniaku lub brandy
  • kawałek (ok. 5 cm) świeżego lub 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • kawałek kory lub 1-1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 6-9 gwiazdek anyżu
  • pół pomarańczy
  • miód lub cukier do smaku
  • garść bakalii (rodzynki, migdały, suszona żurawina)

Sparz pomarańczę i zetnij spiralnie skórkę za pomocą ostrego nożyka. Wlej do garnka wino, wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj przyprawy i podgrzewaj całość do momentu, aż napój będzie gorący. Do naczyń, w których będziesz podawać glögg, włóż po garści bakalii, a następnie zalej je gotowym napojem.




3. Grzane wino z czekoladą

Gęsta gorąca czekolada lub kakao na mleku to niezawodne umilacze zimowych wieczorów. A gdyby tak połączyć je z… winem? Połączenie Caberneta z czekoladą i mlekiem może wydawać się zaskakujące, ale już po pierwszym łyku poczujesz, że ryzyko się opłacało. Bogata struktura i aromat napoju sprawią, że już niewielka porcja w pełni Cię usatysfakcjonuje, a przyjemność nie odłoży się w postaci niechcianego tłuszczyku.

Przepis na 1 porcję:

  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki kakao lub 2 rządki (ok. 40 g) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • cukier, miód lub ulubiony słodzik do smaku
  • opcjonalnie szczypta cynamonu/mielonego imbiru/chili

Jeśli używasz czekolady, zacznij od rozpuszczenia jej w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. W garnku umieść pozostałe składniki, a następnie podgrzej całość lekko mieszając. Gdy zawartość lekko się ociepli, dodaj przestudzoną czekoladę, nie przerywając mieszania. Kiedy napój osiągnie gładką konsystencję i pożądaną przez Ciebie temperaturę, możesz przelać go do szklanki lub kubka.


4. Grzaniec z białego wina

Nieco mniej popularne, lecz coraz bardziej znane – grzane białe wino jest znakomitą propozycją dla fanów lżejszych napojów i świeżych, orzeźwiających smaków. Oprócz klasycznych cytrusów świetnie komponują się tu jabłka, gruszki i brzoskwinie; cukier proponujemy zastąpić sokiem jabłkowym, który doda całości naturalnej słodyczy i głębi smaku.

Przepis na 4 porcje:

  • 1 butelka białego wina (np. Cono Sur Bicicleta Riesling)
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 2 jabłka/gruszki/brzoskwinie
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

Umieść w garnku wino, sok, pokrojone owoce i przyprawy. Podgrzewaj całość do momentu, aż napój będzie gorący, co jakiś czas mieszając. Wyłóż owoce do naczyń, w których będziesz podawać grzańca i zalej je napojem.

Cono Sur A New World

Social Media

Kontakt

Telefon
+48 33 829-98-40
FAX
+48 33 818-28-96
Mail
recepcja@tim-wina.com.pl
Enjoy Wine Drink Wise
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.